Турция отново обвини Гърция, че е прехванала нейни самолети в Егейско и в Средиземно море

  • 28 август 2022 13:54

  • 3490
  • 2
Турция отново обвини Гърция, че е прехванала нейни самолети в Егейско и в Средиземно море
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция отново обвини Гърция, че е прехванала с радари нейни самолети в Егейско и Средиземно море, съобщи Анадолската агенция днес.

Според съобщение на турското министерство на националната отбрана на 23 август изтребители Ф-16 на ВВС на Турция изпълнявали полети в международното въздушно пространство в Егейско и в източната част на Средиземно море. Там те били прехванати от противовъздушни системи С-300, разположени на гръцкия остров Крит.

Турция обвини Гърция, че се е опитала да попречи на нейни самолети по време на натовска мисия

Въпреки „провокацията“ турските самолети са завършили мисията си и се върнали успешно в базите си.

От своя страна гръцки военни източници, цитирани от „Катимерини“, категорично са отхвърлили турските твърдения. Източниците са припомнили, че според международните правила и практика прехващането на чужди самолети се извършва от изтребители.

Гърция отхвърли твърденията, че нейни самолети са обезпокоили турски изтребители на мисия на НАТО

През последните няколко дни Турция нееднократно обвини Гърция, че е прехванала турски изтребители, допълва БТА. В един от случаите гръцката страна потвърди, че нейни изтребители са прехванали с радарите си турски самолети, които летели в нарушение на правилата на въздухоплаването и без полетен план в курса на американски бомбардировачи Б-52, които летели в зоната за полетна информация на Атина.

Весела Найденова
3490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2022.08.29 | 09:18

1
Тези Турци и Гърци ще вземат да се збият и ще стане голяма паклама.Турция подценява гърците ама ще вземе да се збият и тогава лошо ще стане.Трябва да се здобрят.Нени трябва конфликт на Балканите.
Учебник

2022.08.31 | 11:52

2
На теб приятел, война не ти трябва, а буквар и търпелив учител.

Добави коментар

Водещи новини