Лондон и Тирана ще си сътрудничат за депортиране на албанците, които пресичат Ламанша с лодки

  • 25 август 2022 10:20

  • 300
  • 3
Лондон и Тирана ще си сътрудничат за депортиране на албанците, които пресичат Ламанша с лодки
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Британското правителство съобщи днес, че ще работи с властите в Тирана за бърза обработка на документите и репатриране на големия брой албанци, които пресичат Ламанша с лодки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1561

Броят на хората, пристигащи във Великобритания с лодки, отбеляза рекорд за един ден в понеделник. Почти 40 процента от пристигналите по този начин за период от шест седмици между юни и юли са били от Албания, съобщи по-рано този месец „Мейл ъф Сънди“, като се позова на изтекла информация. Нови официални данни трябва да бъдат публикувани днес.

„Голям брой албанци са лъгани от безскрупулни хора, трафиканти и жестоки организирани престъпни банди, които ги насърчават да предприемат опасни пътувания в нестабилни лодки до Обединеното кралство“, каза британската вътрешна министърка Прити Пател. Тя допълни, че репатрирането на албанците ще започне от следващата седмица.

„Благодарение на отличното равнище на сътрудничеството ни с Албания ние ще се възползваме от всички възможности да ускорим депортирането на албанците, които нямат право на престой в Обединеното кралство“, каза Пател.

Отиващият си премиер Борис Джонсън се надяваше, че заплахата с депортиране на пристигащите мигранти от Руанда, което беше обявено през април, ще възпре пристигащите с лодки по море. През първите осем месеца на тази година обаче броят им е почти двойно по-висок от миналата. Политиката за репатриране в Руанда пък е спряна поради жалби, които ще бъдат разгледани от съда през септември.

Правозащитни групи твърдят, че политиката по отношение на пристигащите от Руанда е неприложима и неморална. Затова първите депортации през юни бяха спрени от намеса в последния момент от страна на Европейския съд по правата на човека.

Двамата кандидати за премиерския пост в Обединеното кралство, Лиз Тръс и Риши Сунак, обещават да продължат политиката за репатриране на мигранти в Руанда.

Британските министри, подкрепили изпращането на бежанци в Руанда, са били предупредени от съветник за мъчения и убийства на опоненти там

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
300 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.25 | 10:58

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
до 1 и 2

2022.08.25 | 11:25

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА РАШИСТКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.08.25 | 11:19

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини