Задължение на Скопие и София е да изпълнят договореното от Историческата комисия в срок от две години на принципа на реципрочност

  • 17 август 2022 14:41

  • 526
  • 1
Задължение на Скопие и София е да изпълнят договореното от Историческата комисия в срок от две години на принципа на реципрочност
© Novini.bg/ Canva

С протокола, който бе подписан миналия месец, правителствата на Република Северна Македония и България имат задължението в срок от две години след постигането и обявяването на каквито и да било резултати, да ги приложат и то двустранно, на принципа на реципрочност, заяви днес на пресконференция вицепремиерът по европейските въпроси в правителството на Република Северна Македония Боян Маричич във връзка с препоръките на съвместната Комисия  по историческите и образователните въпроси, съгласувани от македонска и българска страна, съобщи МИА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 689

С протокола, който бе подписан миналия месец, правителствата имат задължение в срок от две години откакто са постигнати някакви резултати, да ги изпълнят, каза Маричич. Разбира се това става поетапно и през филтрите на институциите, отбеляза вицепремиерът Маричич. Задача на Комисията е да утвърди точки  и текстове за съвместно честване и евентуална корекция в учебниците.  Маричич отбеляза, че този текст, който е договорен, и България, и Република Северна Македония имат задължението да го  внедрят в своята система и това ще функционира на принципа на реципрочност, т.е. ще важи само ако се прилага заедно в двете системи.

Любчо Нешков: Важното е, че истината става публична в РСМ

Що се отнася до съдържанието на  договореното, Маричич каза на пресконференция в правителството, че това зависи от историците, но напомни, че си струва да се спомене, че "в Комисията членуват седем топ историци, които ние като държава сме назначили, включително и онези, които междувременно са напуснали тази историческа комисия , които са се съгласили за текста около цар Самуил".

Подкрепяме изцяло  работата на Комисията и ще помогнем с каквото можем като институция. Разбира се, ще внимаваме да защитим интересите си, защото имаме доверие на хората, които работят там, и всички стъпки, свързани с изпълнението на договореното, ще бъдат  съгласувани с нашите  филтри  на институциите и с комисиите по учебниците и всички  други инстанции в министерството  на образованието и науката и правителството няма да предприема нито една стъпка  едностранно, така че всичко, което ще направим, очакваме да направи и София, заяви вицепремиерът в правителството на Република Северна Македония  Боян Маричич, цитиран от агенция МИА.

Радина Лазарова
526 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.17 | 14:56

1
Ние вече учим, че Cамуил е Български цаp, Кирил и Методи и Климeнт са създали българcката азбyка. Г. Далчев е българин, Тито е диктатор. Каква друга реципрочност чакате?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини