Навършват се 23 години от катастрофалното земетресение в Турция, отнело живота на хиляди хора

  • 17 август 2022 07:14

  • 1228
  • 0
Навършват се 23 години от катастрофалното земетресение в Турция, отнело живота на хиляди хора
© Novini.bg/ Canva

 В Турция днес се отбелязва най-трагичната годишнина в новата история на страната - 23-ата годишнина от катастрофалното земетресение.

На разсъмване на 17 август 1999 година силно земетресение с магнитуд 7 4 по Рихтер разтърсва областта Мармара, която включва и мегаполиса Истанбул. Трусът е с продължителност около 45 секунди и причинява смъртта на над 17 хиляди души, близо 50 хиляди са ранени, а стотици хиляди остават без дом и покрив над главите. Въпреки изминалото време раните не са зараснали.

Земетресение с магнитуд 5 край Кушадасъ

Епицентърът на земетресението е в селището Гьолджук на брега на Мраморно море, област Коджаели, откъдето минава Североанадолският разлом. Според центъра за геологически изследвания на САЩ трусът е бил с магнитуд 7,6 по Рихтер, а според сеизмичната лаборатория "Кандилли" към Университета Богазичи в Истанбул е бил 7,8 по Рихтер. Но с течение на времето и направените изследвания като официална мярка за магнитуда на августовското земетресение се приема 7,4 по Рихтер. 

   Прогнозите на сеизмолозите все повече се концентрират около вероятността от ново земетресение в района на Мармара. Турция е разположена между Евразийско-Арабско-Африканската плоча и е сред страните с „висок риск от земетресения“ в света, посочват те. От 1500 г. до наши дни в Турция са станали повече от 20 земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер.    

Според изследванията на сеизмолозите в района на Мраморно море след земетресението през 1999 г. по Североанадолският разлом, вероятността от ново земетресение след 30 години по този разлом е 64 процента, т.е. прогнозират, че все повече се скъсява времето. Това мнение се споделя и от доц. д-р Доган Калафат, директор на сеизмичната обсерватория "Кандилли" и на Института за изследване на земетресенията и цунами.

    “По силата на ефекта на доминото след земетресението от 1999 г. се увеличи стресът в района на Източно Мраморно море до Централна и Западна Мармара, така че научно е доказано, че се очаква голямо земетресение в Мармара. В изследването, проведено през 2001 г., се посочва, че вероятността от земетресение с магнитуд 7 и над 7 през първите 30 години след 2000 г. е 64 процента, след 40 години нараства на 75 процента, след 70 години е 91 процента, а след 90 години - 95 процента”, казва той в обширно интервю пред турския вестник "Хюрриет".

Общините в района на Мармара отбелязват 23-тата годишнина от земетресението с различни инициативи. В Гьолджук, на разсъмване точно в 3,05 часа, ще се състои възпоменателна церемония пред паметника на загиналите. Голямата община Коджаели, в района на която бе епицентърът на земетресението и бе сред най-пострадалите окръзи, по случай годишнината е открита специална изложба с фотоси, посветени на защитата, информираността и повишаване на осведомеността на населението за земетресението, както и построяването на нови жилища на мястото на разрушените. По инициатива на общината на гражданите и в училищата се раздава безплатно „Образователна книжка за земетресенията“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини