Опашки пред супермаркети в Турция след намаляване на цените на основни стоки

  • 15 август 2022 13:41

  • 3656
  • 0
Опашки пред супермаркети в Турция след намаляване на цените на основни стоки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Голяма навалица се образува в първия ден от намаляването на цените в супермаркетите на земеделските кооперативи в Турция съобразно инструкциите, които преди няколко дни даде президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Граждани чакаха на опашка пред магазините от веригата още преди началото на работното време, за да се възползват от по-ниските цени на някои продукти. 

Цените на десетки основни потребителски стоки бяха намалени в съответствие с указанията на държавния глава, който обеща, че в магазините на кооперативите за земеделско кредитиране бързо ще бъде осигурено поевтиняване на 30-40 различни продукта. 

След изказването на Ердоган кооперативите обявиха, че от 15 август свалят в супермаркетите си цените на над 30 продукта. Сред тях са макарони, брашно, ориз, боб, масло, мляко, месо, яйца, мед, кафе, а така също и редица препарати за пране и почистване, отбелязва държавната телевизия ТРТ Хабер.

Гърците вече купуват само най-необходимото

Кооперативите за земеделско кредитиране имат около хиляда магазина за хранителни стоки в страната. 

Миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли показват, че равнището на инфлацията е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а спрямо юли 2021 г. инфлацията се е повишила с цели 79,60 на сто.

Виолета Симеонова
3656 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини