Румъния приключи с жътвата на пшеница, реколтата е между 15 и 18 процента по-малко спрямо 2021 г.

  • 10 август 2022 19:00

  • 826
  • 0
Румъния приключи с жътвата на пшеница, реколтата е между 15 и 18 процента по-малко спрямо 2021 г.
© pixabay

Румъния приключи с жътвата на реколтата от пшеница за тази година, съобщи днес министърът на земеделието Петре Дая и посочи, че реколтата е между 15 и 18 процента по-малко в сравнение с 2021 г., предаде агенция Ройтерс.

През 2021 г. Румъния събра рекордна реколта, включително 11,3 млн. тона пшеница, но тази година културите са засегнати от метеорологичните условия и по-високите производствени разходи, посочва агенцията.

По-рано този месец министърът заяви, че реколтата от пшеница е достатъчна, за да покрие вътрешните нужди на Румъния и да осигури излишък за износ. Вътрешното потребление на страната традиционно варира от 2,5 до около 3 милиона тона.

Петре Дая заяви пред репортери, че очаква да представи пълни данни за реколтата следващата седмица. Той заяви още, че фермерите са започнали да събират слънчогледа по-рано от миналата година в пет окръга в засегнатите от сушата райони.

Високите температури и продължителната суша са засегнали реколтата, особено царевицата и слънчогледа, в цялата страна и предварителните данни на министерството от днес показват, че са нанесени щети на 284 376 хектара от около 7 млн. хектара със зърнени и маслодайни култури.

България, Франция, Румъния и Русия се очертават като важни доставчици на пшеница за Египет

Румъния е сред най-големите търговци на зърно в Европейския съюз и е активен износител за Близкия изток, като основният купувач е Египет, отбелязва Ройтерс.

Износът се осъществява чрез водещото пристанище Констанца, което Украйна използва като алтернативен маршрут, тъй като Русия блокира украинските черноморски пристанища през февруари, допълва БТА.

Весела Найденова
826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини