Властите в Скопие извършват проверка в клуба "Иван Михайлов" в Битоля

  • 05 август 2022 07:07

  • 632
  • 0
Властите в Скопие извършват проверка в клуба "Иван Михайлов" в Битоля
© Фейсбук

Бившият депутат от Северна Македония Весна Бендевска, настоящ член на Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията, инспектира българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Тя каза, че проверката е по жалба на сдружение на граждани, подали сигнал за дискриминация в Клуба, но не разкрива кое поведение е подадено като дискриминационно.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 689

По думите ѝ това е проверка по реда на чл. 29 от Закона за превенция и защита от дискриминация. Работи се по петиция, подадена от Сдружение на граждани с основателен интерес. Комисията е длъжна да изслуша и другата страна, затова провежда обявената преди седмица проверка в обекта на "потенциалния дискриминатор", както е посочено в подадената жалба. Комисията не дава и не предрешава обвинения. То ще бъде произнесено след приключване на петицията. Има още няколко институции, които трябва бъдат посетени, да се докладват документи, след което ще комисията ще обяви становището си публично, каза Бендевска.

Адвокат на мъжа, запалил българския клуб в Битоля: Не оправдавам постъпката на клиента си

По време на проверката в клуба имаше само една полицайка, присъстваше и българският консул в Битоля Димитър Иванов. От българския клуб не пожелаха официално изявление, казаха само, че проверката е извършена на място.

Откриването на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

На 21 април, само седмица след откриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение "Ванчо Михайлов" и откриването на културния център с това име в Битоля, предаде БНТ. Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов". Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода.

По време на антиеворпейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение", които според него били равностойни на фашизъм.

Радина Лазарова
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини