Бивш депутат националист обяви, че се кандидатира за президент на Турция

  • 04 август 2022 17:45

  • 449
  • 0
Бивш депутат националист обяви, че се кандидатира за президент на Турция
© Getty images (архив)

Бившият депутат от Партията на националистическото действие (ПНД) Синан Оган обяви кандидатурата си за президент на следващите избори в страната, които предстоят догодина, съобщи електронното издание на в. "Айдънлък", предаде БТА.

Оган каза, че ще бъде кандидат-президент, който ще се бори за гласовете на част от националистическия електорат, в предаване по ТВ100.

Бившият депутат заяви, че ако не се яви име, което да представлява турските националисти, самият той ще се кандидатира за президентството.

"В Турция има националистическа прослойка, към която спадам и аз. Важна част от тези хора биха гласували за ПНД, но не и за Реждеп Ердоган. Ако пък гласуват за "Добра партия", не биха гласували за Кемал Кълъчдароглу. Техните гласове са приблизително 20-25 процента. За кого ще гласуват тези хора? За мен ще гласуват, аз съм кандидат", каза още Оган в телевизионното предаване.

Двете националистически сили в Турция - ПНД и "Добра партия" - са част от отделни предизборни коалиции. ПНД е в съюз с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, а "Добра партия" се коалира с няколко опозиционни сили, сред които водеща е Народнорепубликанската партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу.

Над 40 % от турците искат Ердоган да остане президент

Валери Зайцев
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини