Барикадите в Северно Косово са премахнати. Граничните пунктове със Сърбия са отворени

  • 02 август 2022 09:30

  • 717
  • 2
Барикадите в Северно Косово са премахнати. Граничните пунктове със Сърбия са отворени
© Getty images (архив)

Възстановена е работата на ГКПП "Ярине" и "Бърняк" на границата между Косово и Сърбия, след като бяха премахнати барикадите по пътищата към тях, съобщи снощи косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля, предаде БТА.

Министърът в Прищина уточни, че барикадите, поставени на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати.

Свободата на движение е възстановена, граничните пунктове „Ярине“ и „Бърняк“ са отворени за граждани, написа Свечля.

Шефът на МВР на най-младата балканска държава посочи още, че както е обещало косовското правителство, за да "запази стабилността в страната и региона,“ след премахването на барикадите то отлага за първи септември прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово.

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

Напрежение и блокади на границата между Сърбия и Косово, чуват се сирени за въздушна тревога

След среща с партньори от ЕС и САЩ косовското ръководство реши в неделя да отложи, планираните промени, ако косовските сърби премахнат блокадите.

Преди вдигането на блокадите от 31 юли в полунощ косовските власти започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски лични карти. От неделя, 31 юли в полунощ до понеделник, 1 август на обяд, над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, съобщи министър Свечля.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано потвърди, че институциите на ЕС и страните членки следят "със загриженост" развитието на събитията в Косово. Той потвърди, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел диалога между Косово и Сърбия.

 

Валери Зайцев
717 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Косово не е србско

2022.08.02 | 11:06

2
Сърбите евани ходят в Косова щот в Сърбия само мръсотия и немотия

2022.08.02 | 10:35

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини