Приднестровието гледа към потенциално присъединяване към Русия?

  • 23 юли 2022 06:59

  • 3436
  • 5
Приднестровието гледа към потенциално присъединяване към Русия?
© Getty Images (архив)

Външният министър на сепаратисткия молдовски регион Приднестровие заяви, че там са решени да постигнат независимост и евентуално обединение с Русия и че кандидатстването на Молдова за членство в Европейския съюз на практика прекратява всякаква възможност за сътрудничество, предаде Асошиейтед прес.

В Приднестровието, което е разположено между Украйна и останалата част от Молдова, има контингент от руски мироопазващи сили от края на сепаратистката война през 1992 г. След като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, се появиха спекулации, че Москва ще се стреми да поеме контрола и над тази територия.

През април поредица от експлозии на територията с 470 000 души население доведе до покачване на напрежението.

Виталий Игнатиев, външен министър на непризнатото правителство, заяви на пресконференция в Москва, че Приднестровието ще преследва целите, определени на референдума от 2006 г.: "Независимо развитие на Приднестровието и последващо свободно влизане в Руската федерация. ... Последващото свободно присъединяване към Русия е процес, който вероятно изисква важни решения, политическа подготовка и много други неща. Основният приоритет очевидно е независимостта."

Молдова забрани излъчването на руски новини по радиото и телевизията

Молдова по Конституция е неутрална и поради това не е потенциален член на НАТО, но показва все по-силна западна ориентация. През юни ЕС ѝ предостави статут на кандидатка, като пълноправното членство в блока зависи от реформи като справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона.

Получавайки статут на кандидат за членство в ЕС, Молдова премина несъмнен Рубикон. Това сложи край на въпроса за изграждането на политически отношения в рамките на определени общи пространства, защото това решение беше взето единствено от молдовското ръководство, то не беше взето колективно. Освен това никой не може да говори от наше име, коментира Игнатиев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3436 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.07.24 | 17:12

5
Стига сме стояли при пе,дерасите от Брюксел ! Свикнаха ни данейбем , да нямаме деца ! Ще ни накарат да ядем говна !

2022.07.24 | 17:08

4
ПРиднестровието гледа в правилна посока , РУСИЯ ! И България трябва да гледа там !
Правилно!

2022.07.23 | 08:38

1
Там им е мястото!
Правилно

2022.07.23 | 12:11

3
Да си руски цървул е по рождение!

2022.07.23 | 09:20

2
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини