Ердоган: Корабите със зърно от Украйна ще потеглят през следващите дни

  • 22 юли 2022 19:10

  • 698
  • 0
Ердоган: Корабите със зърно от Украйна ще потеглят през следващите дни
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Доставките с кораби на зърно от Украйна ще започнат през идните дни, с което ще бъде открит коридор през Черно море към много държави в света, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Той присъства на церемония по подписването в Истанбул на споразумение за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от украински пристанища през Черно море, заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. 

"Гордеем се, че съдействахме за инициатива, която ще изиграе огромна роля в разрешаването на глобалната продоволствена криза, засягаща света от дълго време. Ще допринесем за предотвратяването на опасността от глад, надвиснала над милиарди хора по света", посочи президентът на Турция. 

По думите на Ердоган споразумението засяга всички процеси - от отпътуването на корабите през безопасното им преминаване до пристигането им на крайното пристанище. 

"Прилагането и надзорът на този изключително важен план ще бъде осъществяван от съвместен координационен център, който ще бъде установен в Истанбул", посочи той.

Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения за износ на зърно

Споразумението бе подписано след договореност, постигната между страните по време на преговори в Истанбул на 13 юли по план на ООН, предвиждащ за формиране на координационен център, който да осъществява съвместни инспекции на входа и изхода на пристанищата и да гарантира безопасността на маршрутите.

Турция, чиято посредническа роля бе международно оценена, осъществи координация с Москва и Киев за отварянето на коридор от украинското пристанище Одеса с цел възобновяване на глобалните доставки на зърно, блокирани заради войната в Украйна, напомня АА.

Ердоган призова също така Русия и Украйна да прекратят продължаващата вече пет месеца война, като заяви: "Бих искал тази съвместна стъпка, която правим в Истанбул с руската и украинската страна да бъде нов повратен момент, който да съживи надеждите за мир".

В изказване преди церемонията Гутериш благодари на Турция за "съдействието и упорството" за подписването на споразумението.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини