Край на зърнената криза! Днес се очаква финализиране на проблема

  • 22 юли 2022 06:22

  • 2075
  • 5
Край на зърнената криза! Днес се очаква финализиране на проблема
© Pixabay

Днес в Истанбул се предвижда да бъде подписан меморандумът за износа на зърно от Украйна към световните пазари, който бе договорен на 13 юли в Истанбул на среща между представителите на Русия, Украйна, ООН под домакинството на Турция, информира БТА.

От Дирекцията по комуникации към турското президентство съобщиха,че меморандумът ще бъде подписан днес в 16.30 часа в президентския офис в Долмабахче сарайъ от представителите на Русия и Украйна и с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно.

“Хранителната криза, която тревожи целия свят, се преодолява под ръководството на Турция. Инициативите на президента Реджеп Тайип Ердоган от началото на процеса се увенчаха с резултат. Приключиха преговорите по „безопасен зърнен коридор“, водени от Турция и ООН, се посочва в съобщението на Дирекцията.

Борел: Надявам се тази седмица да има споразумение за освобождаване на пристанището в Одеса за износ на зърно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подчертавайки значението на днешното събитие, заяви: „Обсъждал съм въпроса с Путин и Зеленски няколко пъти. Нашите министерства на външните работи и на националната отбрана също проведоха преговори. На  техническата среща, проведена в Истанбул преди една седмица, беше постигнато споразумение по основните линии на процеса в рамките на плана на ООН. Предстои да скрепим това споразумение с подписи”.

Според турските източници меморандумът съдържа 3 точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища с кораби през Черно море.

Също така в Истанбул ще се установи оперативен център, който да следи оперирането на така наречения безопасен зърнен коридор в Черно море за износ на зърното от Украйна. Всяка от страните, а също ООН ще има свои представители в оперативния център в Истанбул.

Защо Турция полага толкова усилия за отварянето на зърнения коридор?

Икономическият експерт Абдулкадир Гючлю коментира, че дипломатическият график на Турция по този проблем цели предотвратяване на глобалната хранителна криза. От друга страна Турция ще играе важна роля за транспортирането на корабите със зърно през турските проливи. Той цитира доклада на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, според който най-голям дял в производството на зърно имат Китай, САЩ и Индия. След тези страни се нареждат Русия и Украйна. По данни за 2019 г. Русия е произвела 118 милиона тона зърно, а Украйна е произвела 74 милиона тона зърно.  

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2075 5

Коментари 5

Добави коментар

2022.07.22 | 09:57

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИИ
ИСТИНАТА

2022.07.22 | 08:53

4
А,имало ли е КРИЗА?????????????????????????

2022.07.22 | 07:01

3
Манипулациите за глобална криза и т. н. са за да се вдигат цените на всичко.

2022.07.22 | 07:00

2
Ние в криза за зърно не сме били, а света още по-малко ,тъй като Усрайна не е най-големия производител на зърно. Манипулациите край нямат.

2022.07.22 | 07:00

1
браво на Турция

Добави коментар

Водещи новини