11 души са се удавили на албанското крайбрежие през този летен сезон

  • 19 юли 2022 13:14

  • 1097
  • 0
11 души са се удавили на албанското крайбрежие през този летен сезон
© Novini.bg/Canva

Единайсет души са се удавили през този летен сезон на албанското крайбрежие, което страда от недостиг на спасители, съобщава информационният сайт „Екзит“.

На повечето плажове в Албания няма спасители или има минимален брой наблюдаващи туристите, посочва „Екзит“. Това е проблем от няколко години насам. През 2014 г. Националната агенция за крайбрежието обучи 41 студенти по спорт като сертифицирани спасители, но те така и не бяха изпратени на работа.

Над 10 процента по-високи цени за туристите в Албания и Черна гора

През лятото на 2021 г. най-малко четирима души се удавиха, докато плуваха по албанското крайбрежие. През предишните години са регистрирани множество удавяния през целия сезон.

Съгласно решение на Министерския съвет всяко юридическо лице, което има концесия върху плажна зона, трябва да осигури спасител и наблюдателна кула, но това не се прилага, посочва „Екзит“.

Роберт Нечай, заместник-председател на Албанската федерация на водните спасители, заяви, че много от смъртните случаи са щели да бъдат избегнати, ако на съответните плажове е имало спасители. По думите му опасността от морето е постоянна и мнозина не осъзнават рисковете.

Ленеда Камберай, лицензиран инструктор на спасители, заяви пред Евронюз, че през 2022 г. са били обучени 19 спасители, но всички те са били собственици на плажове, а не хора, които ще работят изключително като спасители. Според нея основният проблем е в заплащането.

През последните дни пред министерството на туризма се проведоха протести заради смъртните случаи по крайбрежието и липсата на отговорност от страна на министерството. Сред загиналите има четири деца, отбелязва „Екзит“. Едно от исканията на протестите бе да се отнема концесията на плажовете от юридически лица, които не осигуряват спасители на плажа, предаде БТА.

Радина Лазарова
1097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини