Румънският президент е най-популярният местен политик в социалните мрежи

  • 19 юли 2022 10:15

  • 460
  • 1
Румънският президент е най-популярният местен политик в социалните мрежи
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Президентът Клаус Йоханис е политикът, който има най-много последователи в социалните мрежи в Румъния, пише днес в. „Адевърул“.

Във Фейсбук, която е основната социална мрежа в страната, държавният глава има над 1,8 милиона последователи, а в Туитър, която не е чак толкова популярна, има 252 200 последователи, посочва вестникът.

Вторият най-активен румънски политик в социалните мрежи е председателят на националистическата партия Алианс за единство на румънците (АЕР) Джордже Симион. От близо две години Симион увеличава популярността си най-вече чрез своите публикации във Фейсбук, чрез включвания на живо в различни моменти, дори на пленарни заседания на ръководството на Камарата на депутатите, на които няма право да присъства, което води до многобройни конфликти с колегите му, отбелязва „Адевърул“. Във Фейсбук Джордже Симион има над 1,2 милиона последователи, а в Туитър – малко над 3500. Лидерът на АЕР има и страница в ЮТюб, където някои клипове са гледани над 80 000 пъти.

Партията Алианс за единство на румънците е известна с националистическите си позиции, с антисемитски изявления на някои от членовете й и със съпротивата срещу мерките за превенция и борба с пандемията от COVID-19.

Третият най-популярен румънски политик в социалните мрежи е Габриела Фиря, която в момента е изпълнителен председател на Социалдемократическата партия и министър на семейството и младежта. Фиря, която стана много активна в социалните мрежи докато бе кмет на Букурещ (2016 г. - 2020 г.), има над 561 последователи във Фейсбук, а в Туитър – само 3600. 

В класацията на политиците с голям брой последователи в социалните мрежи отсъстват лидерите на партиите от управляващата коалиция, въпреки че някои от тях заемат важни длъжности в държавата - премиерът Николае Чука (лидер на Национално-либералната партия), председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку (лидер на Социалдемократическата партия) и вицепремиерът Келемен Хунор (лидер на Демократичен съюз на унгарците в Румъния), отбелязва „Адевърул“. 

Марчел Чолаку, който се очаква да бъде следващият премиер на Румъния съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателите, все пак е най-популярният сред социалдемократите. Чолаку има 108 000 последователи във Фейсбук и само 781 в Туитър, но се класира на второ място след Габриела Фиря, посочва „Адевърул“.

В класацията на политическите партии на първо място е Национално-либералната с 475 000 последователи във Фейсбук. На голяма разлика е опозиционната реформаторска партия „Съюз за спасение на Румъния“ с 275 000 последователи, а на трето е Социалдемократическата партия със 189 000 последователи във Фейсбук. Алианс за единство на румънците е на четвърто място със 153 000 последователи, а партията на етническите унгарци има 73 000 последователи във Фейсбук.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
460 1

Коментари 1

Добави коментар
Ху кеърс

2022.07.19 | 10:49

1
Има 6 лайка и два коментара уау.Моляви се без да пропагандирате известнос.Политик и хааресване е невъзможно

Добави коментар

Водещи новини