Илхан Кючюк: Диалогът между България и РСМ е единственият начин да се спре потокът на фалшиви новини

  • 17 юли 2022 14:20

  • 970
  • 1
Илхан Кючюк: Диалогът между България и РСМ е единственият начин да се спре потокът на фалшиви новини
© Getty (архив)

Единственият начин да сближим двата народа на България и Република Северна Македония (РСМ) заедно, за да могат те да бъдат възможно най-близко- както в исторически план, така и в перспектива, която свързва страните в Европейския съюз, е да се разговаря. Диалогът е безалтернативен, ако искаме да пресечем потока на фалшиви новини, на интерпретация на различни исторически събития, факти или гледни точки. Единственият начин е да се седне на масата и да се разговаря. Това каза пред представители на медии във Велико Търново евродепутатът Илхан Кючюк - постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония и съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1038

Кючюк участва в среща "Време за разговор", домакинствана от БТА, между журналисти от Република България и Република Северна Македония.

Ден след като парламентът в Скопие гласува приемането на френското предложение за присъединяване на страната към Евросъюза, Кючюк коментира, че според него и в българското, и в македонското общество се забелязва успокоение. Според него трябва да се говори хладнокръвно, спокойно и да се обясняват ясно нещата, които се съдържат в документите за членство.

"Искаме двете страни да са отразени по най-добрия начин в документите на ЕС. Това е всичко, което е необходимо, за запазването на добрите отношения, за възстановяването на доверието, за създаване на по-добри условия да бъдещо сътрудничество в рамките на предложението на Европейската комисия. "Проблем би било, ако се задълбочат разделителните линии, а не се търси начин за преодоляване на това различие", допълни Кючюк.

София и Скопие подписаха двустранен протокол в стъпка към еврочленството на РСМ

Той посочи, че това задълбочаване на различията би могло да се провокира, ако и от едната, и от другата страна има национализъм. Политически партии и техни представители изградиха кариери въз основа на такова говорене, което в същината си не помага нито за разрешаване на миналите въпроси, свързани с историята, нито на перспективата, която все повече трябва да ни обединява в рамките на ЕС, изтъкна евродепутатът.

Според него не трябва да се допускат предишните грешки.

"Македонската страна е права в едно - че исканията трябва да имат някакъв край. От друга страна, притесненията на България също са основателни, виждайки, че определени точки, които са много важни в отношенията между двете страни, не бяха достатъчно добре отразени. Виждам създалата се ситуация като възможност за укрепване на отношенията, създаване на ясна перспектива и всички очаквания на двете страни да бъдат справедливо отразени в европейските документи. В крайна сметка това искаме всички - да има европейска гаранция, която да даде перспектива за двете страни", изтъкна Илхан Кючюк.

Евродепутатът припомни, че интеграцията на ЕС се случва стъпка по стъпка, а станалото в Република Северна Македония е  първата много важна стъпка от този процес. "Искам да поздравя всички демократични сили в Северна Македония, които показаха истинска храброст. Те не са продажници и родоотстъпници, напротив - милеят за своята страна и създадоха европейска перспектива за по-добро бъдеще на Северна Македония. Оттук нататък всичко е в ръцете на политиците от двете страни, да намерят този необходими тон и баланс в отношенията, за да продължим в един много конструктивен разговор за бъдещето в рамките на европейската процедура", допълни Кючюк.

Опозицията има значима роля в един преговорен процес. Но опозицията трябва да прецени къде иска да бъде - в миналото или иска да продължи да води гражданите си в бъдещето. Тогава тя трябва да покаже не само храброст, но и мъдрост в своите действия или да остане някъде в сивотата и други държави да диктуват дневния ред на страната.

Според него срещата "Време за разговор" между български журналисти и журналисти от Република Северна Македония във Велико Търново поставя добра основа за диалог. "През годината се случиха и много добри неща в отношенията между двете страни, които останаха засенчени от противопоставянето на политическо ниво", допълни Кючюк.

 

Валери Зайцев
970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.17 | 15:19

1
Шест без десет

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини