Скандал с руски паспорти избухна в Кипър

  • 15 юли 2022 07:11

  • 1258
  • 2
Скандал с руски паспорти избухна в Кипър
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кипърските власти повдигнаха обвинения срещу четирима души, свързани с вече дискредитираната схема "инвестиции срещу паспорти", прекратена от Кипър в края на 2020 г., съобщават местни медии, цитирани от news.bg.

Генералната прокуратура повдигна пет обвинения за заговор за измама на държавата и за неправомерно влияние върху държавни служители съгласно закона, който наказва корупцията, се казва в изявление.

Не се посочва самоличността на четиримата обвинени. Властите заявиха, че обвиненията са свързани както с разкритията на телевизионната мрежа "Ал Джазира", така и с констатациите на анкетна комисия от миналата година.

Източносредиземноморският остров е предоставил гражданство на 6 779 души между 2007 и 2020 г., по-голямата част от които са руснаци, по схемата.

Путин предлага руски паспорти на всички украинци

Кипър се отказа от схемата, след като Al Jazeera тайно засне тогавашния председател на парламента, който уж обещава да улесни издаването на паспорт на фиктивен инвеститор с криминално досие. Председателят на парламента, Димитрис Силурис, който междувременно подаде оставка, категорично отрече да е извършил каквото и да било нарушение, като заяви, че забележките му са били извадени от контекста.

 

Излъчването на документалния филм и общественият отзвук, който той предизвика, накара властите да се откажат от схемата за издаване на паспорти. В окончателния си вид схемата издаваше паспорти на физически лица срещу минимална инвестиция от 2 млн. евро.

Росица Валентинова
1258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.15 | 11:04

2
КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ ПУКНЕТЕ ОТ ЯД, А НА ЗИМА И ОТ ГЛАД

2022.07.15 | 08:55

1
Спинозния русофоб не е ли налазил тука още?

Добави коментар

Водещи новини