Османи: Парламентът трябва да даде ясен мандат на правителството по време на преговорния процес

  • 13 юли 2022 07:14

  • 763
  • 1
Османи: Парламентът трябва да даде ясен мандат на правителството по време на преговорния процес
© Булфото (архив)

„Заключенията на парламента, в които ще бъде даден ясен мандат на правителството какво може и какво не може да се прави по време на преговорния процес, са най-важни“, каза в интервю за телевизия Сител министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, по повод заседанието на парламента в четвъртък, на което ще се обсъжда предложената от ЕС преговорна рамка за страната.   

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1197

По думите му „целият този анти-разказ за езика се основава на грешни интерпретации на френския пакет от документи“, а логиката: страната да остане извън преговорния процес, за да не бъде блокирана някога, в бъдеще, по време на преговорите от България, е ирационален подход.

„Всички спекулации в обществото относно предложението са неоснователни, хората се нервират излишно, езикът е ясен, историческите въпроси не са критерий за напредък в процеса, има "пълен" старт на преговорите веднага след като приемем рамката. Няма побългаряване, няма налагане, никой не може да промени нашите книги и паметници. Това са плашила, които се използват за печелене на политически точки и по никакъв начин не са в интерес на гражданите. Интересът на гражданите сега е да вървим към ЕС и да укрепваме демократичните институции. Нека да започнем процеса и по време на преговорите ще преодолеем всички различия, трябва да сложим край на цикъла на омразата, в който сме влезли с България", подчерта Османи.

Урсула фон дер Лайен ще направи обръщение към парламента на Северна Македония

На насроченото в четвъртък заседание на парламента на Република Северна Македония се очаква да бъде обсъдена преговорната рамка на страната, предложена от ЕС, а към депутатите ще се обърне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Радина Лазарова
763 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.13 | 08:42

1
дано не го приемат

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини