Посланикът на САЩ в Скопие: Насърчаваме ви да продължите по пътя към ЕС

  • 08 юли 2022 18:28

  • 597
  • 5
Посланикът на САЩ в Скопие: Насърчаваме ви да продължите по пътя към ЕС
© Getty (архив)

Американският посланик в Република Северна Македония Кейт Мари Бърнс се обърна към обществеността в страната чрез изявление, публикувано на сайта на американското посолство в Скопие, подчертавайки, че страната е достигнала исторически момент в дългия си път към евроатлантическото бъдеще.

„По пътя си се натъкнахте на блокажи и забавяния, на предизвикателства по отношение на македонския език и идентичност, които са съществена част от това, което ви прави нация. Взехте трудни решения с очаквания за напредък. Сега трябва да вземете още едно. Именно поради предизвикателствата, пред които сте се изправили, и тези, пред които може да се изправите в бъдеще, САЩ ви насърчават да продължите по този път със сегашното предложение за присъединяване към ЕС“, пише Бърнс, цитирана от БТА.

По думите на посланика на Вашингтон в Скопие  присъединяването към ЕС ще направи страната по-силна. Тя отбелязва, че присъединяването към международна организация, още повече участието в тези процеси, е трудна работа и изисква трудни решения, но приемането на това предложение означава, че най-накрая Република Северна Македония ще седне на масата за преговори за присъединяване към ЕС.

„Разбираме, че предложението не е това, което бихте подготвили, ако имате възможност едностранно да диктувате условията – но то признава македонския език и идентичност и ги защитава от по-нататъшни предизвикателства. Въпреки че може да не е перфектно, предложението прави това, което е необходимо - то защитава вашите ключови интереси и позволява открити преговори и динамичен процес на проверка. От нашата прагматична гледна точка, това представлява най-добрата възможност най-накрая да придвижите страната си напред по пътя към ЕС, като същевременно засилите ролята си при решаването на собственото ви бъдеще“, смята посланикът на САЩ в Северна Македония, която призовава страната „за смелост във времена на предизвикателства“ и изразява надежда от името на САЩ, че днес страната ще избере „най-доброто за своето бъдеще“.

Сръбският президент призова РС Македония да обмисли “френското предложение”

Последвайте канала на

597 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Анонимен

2022.07.08 | 21:56

3
Много закъсняхте с насърчаването. Руските шпиони водят отдавна подмолна война не само в Македония и България, а и в цяла източна европа. Сериозни постижения имат и във Франция. Недай си боже Льо пен да вземе властта там.

2022.08.09 | 16:00

5
дай Боже да е Льо Пен!

2022.07.09 | 09:53

4
СПОРЕД АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНАТА АРМИЯ В СВЕТА ПО НАТОВСКИ ОБРАЗЕЦ Е ТАЗИ НА ЛНР И ДНР, А ПО КОЛИЧЕСТВО ПРОТИВОТАНКОВИ ГРАНАТОМЕТИ (ДЖУВЕЛИНИ) Е НА ПЪРВО МЯСТО.

2022.07.08 | 20:14

2
Abe kakva Rusia, ne vizdate li che Amerika gi podkrepja i gi nasrchava da ve narichat tatari i okupatori. Kakav sajuznik vi e Amerika? A pak na Amerika pozvolihte da ima bazi v Balgaria bez nishto da pokuchite v zamjana. Shto za logika?
Бърнс и Бъдхед

2022.07.08 | 19:22

1
Мaкедонската идентичност е изобретена в Рyсия, я марш в цъфнaлата pъж.

Добави коментар

Водещи новини