Българите в Молдова с протест срещу закриването на Тараклийския университет

  • 07 юли 2022 13:58

  • 1598
  • 0
Българите в Молдова с протест срещу закриването на Тараклийския университет
© Novini.bg/Canva

Българите в Молдова отправиха призив до президентите на България и Молдова Румен Радев и Мая Санду за Тараклийския университет. 

На 6 юли в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак" се проведе извънредно общо събрание на българите в Молдова във връзка с едностранното решение на Министерството на образованието и изследванията на Република Молдова за поглъщане на българския университет в Тараклия, Молдова, който се финансира с помощи от Република България.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е НА  ИЗВЪНРЕДНОТО  СЪБРАНИЕ  НА БЪЛГАРИТЕ НА  РЕПУБЛИКА МОЛДОВА

Както ни стана известно, българската страна не е била информирана за предстоящата реорганизация на Тараклийския университет. Съгласно чл. 10 на това съглашение, то може да бъде денонсирано при взаимно съгласие, обаче и това не е било направено, от което следва, че документът има юридическа сила.

Председателят на парламентарната комисия за българите извън страната посети Тараклийския държавен университет

Обръщаме внимание и върху факта, че същият член предвижда, че в случай на денонсиране от едната страна на документа, договорът прекратява своята сила едва след завършването на обучението от студентите, които вече са започнали обучението си.

По този начин, даже ако молдовската страна денонсира съглашението, то въпреки това не може да бъде скъсано незабавно. Ще е необходимо да се дочака края на обучението на студентите.

Във връзка с гореизложеното, считаме, че Министерството на образованието и изследванията е превишило своите пълномощия при вземането на решението в едностранен порядък, засягащо Тараклийския държавен университет „Гр. Цамблак“.

Тук също така трябва да  отбележим, че  Университетът в Тараклия ежегодно получава 300 хиляди лева /150 хил. евро/ като помощ от Правителството на Република България, като тази година от Народното събрание на страната е взето решение за допълнителна помощ в размер на 500 хил. евро. При ликвидация на университета тези средства най-вероятно няма да бъдат изпратени на университета, въпреки че са  необходими  за по-нататъшната му модернизация.

 Предизвиква огорчение и фактът, че от 2019 г. започналите преговори между двамата президенти, двете министерства на образованието и правителствата на Република Молдова и Република България за промяна на статута на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ като филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ така не дадоха положителен резултат. В същото време на нас ни е известно, че България е готова да поеме върху себе си пълното финансово осигуряване на университета, което, според нас, е един от вариантите за продължаване на неговата дейност.

Ние, участниците в Извънредното събрание на българите в Република Молдова,  обръщаме особено внимание на факта, че за целия период от своето съществуване /започвайки от 2004 г./ на университета му си отдаде да се превърне в ковачница на кадри за българската общност в Републиката. За своята 18-годишна история университетът е подготвил над 1000 специалисти по българска история, култура и език. В момента именно в даденото учебно заведение студентите от Тараклийски и от съседните райони получават образование в областта на родния език и култура.

Освен това, за времето на съществуването си това учебно заведение стана един от важните центрове за изследвания в областта на българистиката и молдовско-българските връзки. Всичко това говори за даденото учебно заведение и като състоял се научно-изследователски център, нещо, което предвижда и предстоящата реформа на образованието.

Във връзка с гореизложеното молим:

1. На равнището на междудържавните преговори между Република Молдова и Република България да се реши въпросът за статута на Тараклийския университет: в качеството на филиал на Университета „Ангел Кънчев“ /Русе, България/ или в качеството му на самостоятелен университет в рамките на законодателното поле на Република Молдова, но с пълно финансиране от страна на Република България.

2. Молим Правителството на Република Молдова да възложи на Министерството на образованието и изследванията на Република Молдова вземане на екстрени мерки за акредитация на  образователни програми на ТДУ „Гр.Цамблак“.

3. Да се даде възможност на Тараклийския държавен университет да направи прием на студенти за 2022-2023 учебна година, за да не се прекъсва учебният процес във ВУЗа.

Ние, участниците в Извънредното събрание на българите в Република Молдова молим исканията и надеждите на българското етническо малцинство в Република Молдова да бъдат взети под внимание и да намерят дължим, подобаващ отговор у представителите на съответните структури, в противен случай смятаме да използваме правото си да се борим с всички легални, законни методи за съхраняване на Тараклийския държавен университет „Гр. Цамблак“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини