Прокуратурата в Сърбия започна разследване за нападението над български тв екип

  • 02 юли 2022 20:45

  • 1211
  • 0
Прокуратурата в Сърбия започна разследване за нападението над български тв екип
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата в Сърбия започна разследване за нападението над екипа на БНТ, станало на 14 юни т.г. в района на мина Караманица, Босилеградско, съобщават тамошни медии.

Министерството на Външните работи на България чрез българското посолство в Белград и Генералното консулство в Ниш следи за  хода на разследването.

Екипът на разследващото предаване "Следите остават" по БНТ беше нападнат с камъни на 14 юни до мина Караманица над Босилеград, извършено от директора на мината "Босил-метал" Миодраг Вукайлович и негови служители.

Авторът и продуцент на предаването Богдана Лазарова, операторите Димитър Славов и Николай Андреев, и техникът Роберт Вецов, били призовани в прокуратурата във Владичин хан, Сърбия, като свидетели и потърпевши при нападението. На разпитите присъствал генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

Сръбските полицейски власти са осъществили всички предписани от Наказателния кодекс на Сърбия процедури за установяване на виновните лица и те ще бъдат подведени под отговорност по Наказателния кодекс на Сърбия за "заплаха за живота и телесната неприкосновеност на служебни лица, които предоставят информация от обществено значение", отбелязват босилеградска медия.

Нападнаха с камъни български телевизионен екип в Сърбия

Отбелязва се също така, че инцидентът е самоволна хулиганска проява и няма мотив на националистическа основа.

Сънародниците ни  в Босилеград, културно-информационният център там, остро осъдиха бруталния акт с нападението над българския TV екип, който е искал да направи репортаж за екологични проблеми в района на мина Караманица и в Босилеградско.

Константин Тодоров
1211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини