Османи: Трябва да хванем последния влак, за да влезем в процеса за член в ЕС

  • 01 юли 2022 22:50

  • 1794
  • 8
Османи: Трябва да хванем последния влак, за да влезем в процеса за член в ЕС
© Министерството на външните работи на РСМ
Слушай новината Слушай новината

"Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да останем блокирани. Разбира се, всяко предложение, което трябва да удовлетвори две страни, е компромис и не е идеално само за една страна. Всяко предложение ще трябва да остави и двете страни еднакво доволни или недоволни. И за това предложение на френското председателство мисля, че не е идеално, но то ни позволява да хванем последния влак за присъединяване към ЕС след 17 години“, каза в интервю за телевизия "Телма" министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 664

Османи неколкократно повтори, че най-големият успех за страната е това, че в преговорната рамка присъства „чист македонски език, който става официален език на ЕС без добавки и квалификации“, с което „след десетилетия приключва въпросът за езика и международното оспорване на езика е затворено завинаги“, допълни БТА.  

Парламентът в Скопие отказа да обсъди отношенията със София

Никога не е имало вариант договорите с Гърция и България да не са включени в преговорната рамка, подчерта Османи. По думите му има съществена разлика между присъствието на „протоколите“, като документ в преговорната рамка в първия вариант на предложението и „годишните прегледи и мерки за ефективното прилагане на чл. 12 от Договора за добросъседство“ в този вариант на френското предложение, защото така или иначе държавата е длъжна да следи за изпълнението на договорите с България и Гърция. 

Вторият протокол на междуправителствената конференция между България и Северна Македония ще бъде оповестен утре и той третира пакета "4 плюс 1", но в него няма срокове, в които историческата комисия трябва да взима решения, коментира Османи. 

По думите му ангажиментите, които всяка държава има, свързани с недопускане на дискриминация или зачитане на човешките права, ги има и във всяка преговорна рамка и това се следи от ЕС. „Ние няма от какво да се притесняваме точно в тази област. За промените в конституцията се иска на две места - в преабмюла и в Комитета за етнически общности, където се изброяват народите, освен македонския, които съставляват държавата, да се добави български, черногорски, хърватски. Това е най-елементарно право. Ние нямаме отговор защо те не присъстват в конституцията. И това затваря още един десетилетен въпрос“, посочи Османи. 

Консултациите, които започнаха днес, продължават, посочи Османи, който уточни, че началото на преговорите може да бъде поставено тогава, когато страната е готова, но е оптимист, че това може да стане още другата седмица, ако процесът е достатъчно динамичен и позитивен.

Мая Йорданова
1794 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Санде Фрътковски

2022.07.01 | 23:28

2
Македонските политичари са по-умни и го тураха пак на скапаните бугарски татари

2022.07.02 | 08:23

8
Сърбе на върбе....кенеф скапан

2022.07.02 | 08:22

7
Сърби скапани ....не заслужавате да сте в ЕС

2022.07.02 | 07:41

6
Анкетите кой олигофрен ви ги прави?

2022.07.02 | 01:12

4
Няма никакво модифицирано френско предложение, това е документът подписан от нашият парламент. Политиците в БЮРМ баламосват националистите, но те май се усетиха.

2022.07.02 | 06:06

5
ясно е кой баламосват

2022.07.01 | 23:39

3
Македонците ще го лапате лайнян
PaulaFox

2022.07.01 | 23:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини