Посланикът на ЕС в Северна Македония: Наясно съм с общественото недоволство

  • 29 юни 2022 09:43

  • 1293
  • 1
Посланикът на ЕС в Северна Македония: Наясно съм с общественото недоволство
© Фейсбук

„Наясно съм с вълната от обществено недоволство и разочарование. Малцина разбират, че членството в ЕС предлага най-добрите перспективи за стабилност, просперитет и демократично бъдеще за страната. Но те не могат да разберат защо Република Северна Македония не може да напредне по пътя към ЕС. Трябва да се справяме по-добре. В интерес на всички е преговорите да започнат сега“, каза вчера на заседанието на Съвместната парламентарна комисия между Република Северна Македония и ЕС посланикът на ЕС в страната Дeйвид Гиър.  

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

Докладчикът за Република Северна Македония в ЕП Илхан Кючюк изрази съжаление, че ЕП не е успял да убеди някои от страните членки, включително и България, ветото да бъде премахнато по-рано, за да бъде свикана първата междуправителствена конференция за старт на преговори на Република Северна Македония с ЕС.

„Знаем, че понякога ЕС не успява, но повярвайте ми, когато става дума за високи демократични стандарти, ЕС все още е напред. Много неща са заложени и залогът е висок, време е за визионерски подход, за приятелство и за решения“, каза той.

Според вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич Република Северна Македония не се отказва от европейското бъдеще, но не може да приеме предложение, което е извън националните позиции на страната. „Като правителство винаги сме действали разумно и открито, за да намерим разумни решения. Не можем обаче да приемем предложение, което излиза извън рамките на нашите национални позиции, т.е. бих повторил още веднъж, че приемливо за нас предложение е това, което ще гарантира следните ключови елементи: ясна формулировка на македонския език в рамката на преговорите и ясна защита на македонската идентичност. Изключване на историческите въпроси от рамката на преговорите и започване на преговори за присъединяване преди да започне процесът по промяна на конституцията", каза Маричич.

Срещата на Съвместната парламентарна комисия между Република Северна Македония и ЕС се проведе в парламента на страната, където от понеделник е изключително напрегнато, след като на заседанието на парламентарната комисия по европейски въпроси емоциите на председателят й Адеми и депутати от опозицията доведоха до счупена озвучителна уредба, хвърлени чаши и бутилки.  

„Парламентът не трябва да бъде жертва на политическа поляризация и битка между правителството и опозицията вместо демокрация и реформи“, заявиха  Гиър и Кючюк, след като се оказа, че парламентарните емоции влязоха в дневния ред и на тази среща.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.29 | 09:58

1
РСМ ви изработи отново, ветото е вдигнато, предложението на микрон е отхвърлено, интеграцията ще продължи без ограничения. Кючук е щастлив.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини