Турция остави в ареста грък, заподозрян в шпионаж

  • 27 юни 2022 09:50

  • 286
  • 0
Турция остави в ареста грък, заподозрян в шпионаж
© Pixabay

Гръцкият гражданин Мухамет Амар Ампара, задържан от Националната разузнавателна служба на Турция (MIT) по подозрение в шпиониране на Турция в полза на Гръцката разузнавателна служба, е оставен под арест, съобщи БТА, цитирайки турската телевизия ТРТ Хабер.

Мъжът бе заловен в събота, след като било установено, че е свързан с гръцкото разузнаване, извършвал е проучвания в негова полза и е събирал документи, свързани с граничната сигурност на Турция, съобщи дирекцията на полицията в турския окръг Газиантеп. По решение на съда той е бил поставен под арест.

По време на пътуванията си в Турция гръцкият гражданин се представял за бизнесмен, а се занимавал с шпионска дейност под прикритието, че се занимава с търговия. 

Установено е, че Ампара е събирал информации за структурите на турските въоръжени сили на границата и ги е предавал на гръцката разузнавателна служба, посочва ТРТ Хабер. 

По указания на Гръцката разузнавателна служба той е събирал сведения за сирийците в Турция и за бизнесмени, които подкрепят терористичната организация ФЕТО и които са се настанили в Гърция.

Пред гръцкия вестник "Катимерини" роднини на Ампара са отхвърлили категорично твърденията, че той се е занимавал с шпионаж и са ги определили като "турска провокация".

Гръцки дипломатически източници са казали, че гръцкото посолство в Турция е било уведомено за изчезването на гръцкия гражданин преди няколко седмици и многократно е поставяло въпроса пред турските власти, но не е получило отговор от тях, съобщи АНА-МПА.

Последвайте канала на

Десислава Станева
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини