Слух, че Ердоган ще си увеличава заплатата породи дискусия в Турция

  • 23 юни 2022 15:14

  • 1660
  • 1
Слух, че Ердоган ще си увеличава заплатата породи дискусия в Турция
© Getty Images (архив)

Заплатата на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва ще бъде увеличена с 20,2 на сто до около 141,5 хиляди лири на месец през второто полугодие на годината (около 15 150 лева според сегашния курс на двете валути), пише в. "Хюриет" в коментар на известния турски журналист Абдулкадир Селви.

Анализаторът публикува изчисленията в контекста на дискусиите за възнагражденията на труда, които ще получава държавният връх при актуализацията на бюджета за второто полугодие. Селви отбелязва критиките на лидера на основната опозиционна сила Кемал Кълъчдароглу, който, според журналиста, "всеки ден крещи от катедрата, че народът гладува", докато в същото време за президента се предвижда високо увеличение.

В допълнителния бюджет възнаграждението на Ердоган се увеличава на 141 453 турски лири на месец бруто, върху които президентът плаща 40% удръжки, изчислява Селви.

През първото полугодие заплатата на президента е била 100 750 турски лири бруто или 62 500 турски лири нето.

Реджеп Ердоган към председателя на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени: Знай си мястото!

Самият Кълъчдароглу същевременно получава както депутатска пенсия, така и депутатска заплата, което му осигурява месечен доход от над 60 хиляди турски лири.

С увеличението от юли общият му доход ще надвиши 80 хиляди турски лири, твърди журналистът, цитиран от БТА.

Селви, известен с контактите си в правителствените среди, припомня, че през първото шестмесечие Ердоган е отказал увеличение на заплатата си, докато Кълъчдароглу е получил над 30 на сто увеличение.

Ердоган разкритикува развитите общества: Много говорите!

,,Сега той ще се възползва от повишение от 40,5 процента, което ще увеличи заплатата му кумулативно с 83 на сто'', посочва още журналистът.

Авторът на "Хюриет" обръща внимание освен това, че с увеличението в размера на заплатата на президента са обвързани и увеличенията, които ще получат бившите президенти, бившите премиери, председателят на парламента и бившите депутати.

Ако президентът каже, че не иска увеличение, това значи, че и всички пенсионирани депутати, семействата на бивши президенти и председателят на парламента ще бъдат ощетени, посочва още той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.23 | 15:59

1
Ми той Ахмет Доган е по-богат от Ердоган.

Добави коментар

Водещи новини