Урсула фон дер Лайен: Сърбия трябва да реши на чия страна ще бъде тя

  • 21 юни 2022 22:01

  • 3269
  • 0
Урсула фон дер Лайен: Сърбия трябва да реши на чия страна ще бъде тя
© Getty (архив)

"Сърбия трябва да реши на чия страна иска да бъде", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в интервю за австрийските вестници "Винер цайтунг" и "Клайне цайтунг", предаде БТА.

"Ние искаме Сърбия да е с нас, но за това са ни необходими ясни доказателства, че тази страна споделя нашите ценности, например върховенството на закона и демокрацията, както и че отхвърля руското нахлуване", заяви Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в интервюто.

Тя подчерта, че външнополитическата ориентация на кандидатите е много важна.

"Разбира се, очакваме всички да дърпат една и съща страна на въжето", подчерта председателят на ЕК.

Попитана за напредъка на Западните Балкани в евроинтеграцията и какво може да се предложи на тези страни, тя посочи, че почти всички страни от Западните Балкани са на европейския път по-далеч от Украйна.

"Надявам се, че ще намерим решение, че окончателно ще можем да изпълним нашето обещание и ще започнем присъединителни преговори. Босна и Херцеговина, например, може веднага да започне присъединителни преговори, когато изпълни 14-те основни точки. Има много напредък и това трябва да бъде признато", заяви председателят на ЕК.

На въпрос колко време ще отнеме, докато Украйна стане членка на ЕС, фон дер Лайен каза, че присъединителният процес е свързан с напредъка.

Фон дер Лайен е на посещение в Киев, за да обсъди европейската интеграция на Украйна

В ръцете на кандидатите е колко бързо се движат в процедурата, каза тя, посочвайки, че Словакия и Турция са получили статут на кандидат през 1999 г., като Словакия е изпълнила всичко, за да въведе необходимите реформи и пет години по-късно е станала членка на ЕС, а Турция днес е по-отдалечена от членство, отколкото когато и да било.

Фон дер Лайен заяви, че е останала с впечатление, че украинските власти са високо мотивирани и гражданите са обединени около желанието да се присъединят към ЕС.

Валери Зайцев
3269 0

Свързани новини

Водещи новини