Ердоган обеща намаление на лихвите в Турция

  • 06 юни 2022 22:13

  • 815
  • 1
Ердоган обеща намаление на лихвите в Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва заяви, че Турция ще продължи да намалява лихвените проценти, съобщи БТА.

Ердоган изтъкна намерението си за намаляване на лихвите, макар миналата година това да доведе до сериозно поевтиняване на турската лира.

Левът вече се разменя за 9 турски лири

Това правителство няма намерение да увеличава лихвените проценти. Напротив те ще бъдат намалявани, подчерта турският държавен глава на пресконференция в Анкара.

В противоречие с класическите икономически теории турският президент смята, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията, припомня АФП.

В края на 2021 г. той накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември, което доведе до срив на националната валута.

През май инфлацията в Турция достигна 73,5 процента на годишна база - най-високото й равнище от декември 1998 г. насам, подхранвана от увеличението на цените на енергията и на храните, според официални данни, публикувани в петък.

Темата за инфлацията е в центъра на дебатите в Турция една година преди президентските и парламентарни избори в страната, предвидени за юни 2023 г. Опозицията и много икономисти обвиняват Турския статистически институт, че умишлено и в голяма степен занижава нейните мащаби, отбелязва АФП.

"Ние нямаме проблем с инфлацията, а проблем със скъпия живот", посочи държавният глава.

 

Мая Йорданова
815 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1ЛИРА=10 СТОТИНКИ???

2022.06.07 | 06:59

1
KOГА?КЪМ 2030?

Добави коментар

Водещи новини