Премиерът Мицотакис: Турските провокации срещу Гърция дестабилизират региона на Източното Средиземноморие

  • 30 май 2022 19:43

  • 1005
  • 3
Премиерът Мицотакис: Турските провокации срещу Гърция дестабилизират региона на Източното Средиземноморие
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. каза, че е необходимо да се укроти ирационалното нарастване на цените на енергоизточниците чрез координирани интервенции от страна на ЕС, както и да се подчертае, че  ескалиращите турски провокации срещу Гърция са фактор за дестабилизация в региона на Източното Средиземноморие, предаде БТА, като цитира изявление на Мицотакис на прага на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел в понеделник.

Гръцкият премиер заяви също увереността си, че ЕС е "близо до постигане на споразумение, което включва санкции за забрана на руския износ на петрол и петролни продукти за ЕС".

Гърция удължава оградата по границата си с Турция

Енергийните предизвикателства, пред които е изправен ЕС, също ще бъдат обсъдени, добави той и каза, че е „важно да се върне дебатът за тавана на цените на природния газ на едро, за да можем да намалим общите разходи за енергия“.

„Ще имаме също така възможност да обсъдим някои много интересни предложения, внесени от ЕС в рамката на новия проект „REPowerEU“, отбеляза Мицотакис и посочи, че „Гърция може да се възползва от тези предложения, като усвои значителни допълнителни ресурси по неизползвани заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF)".

„REPowerEU“ е планът на ЕС за бързо намаляване на зависимостта от руските горива и ускоряване на зеления преход.

 

Мая Йорданова
1005 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Антигорбачов и Антиелцин

2022.05.31 | 20:09

3
Не разбирам възмущението и радост също. От 1991 г. няма държави, има територии с марионетно правителство и световният ционизъм ги управлява.
PaulaFox

2022.05.30 | 22:55

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062
Инвалид с инвалидна карта

2022.05.30 | 19:58

1
Всички те са в заговор с Путин и решиха да унищожат възможно най-много хора, а оцелелите да изкарат в бедност и робство.

Добави коментар

Водещи новини