Албания предложи бивша съветска военна база на НАТО

  • 26 май 2022 16:37

  • 496
  • 2
Албания предложи бивша съветска военна база на НАТО
© Getty images (архив)

Албания предложи на НАТО военноморска база в опит да изтъкне стойността на страната в Алианса "в тези трудни времена", съобщи пресслужбата на премиера, цитирана от АП, съобщи БТА.

Премиерът Еди Рама заяви, че военноморската база Пашалиман, на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде "добавена стойност" за Алианса и че са подготвили проект за нейното реновиране.

"В тези опасни времена вярвам, че командващите може да помислят да има военноморска база на НАТО в Албания“, каза Рама в реч в сряда.

Албания, която стана членка на НАТО през 2009 г., се присъедини към позицията на САЩ и ЕС в осъждането на войната, която Русия започна в Украйна.

Базата Пашалиман, намираща се близо до залива на Вльора, е изградена през 1950-те години, когато Съветският съюз докара 12 подводници, превръщайки я в единствената си военноморска база в Средиземно море. След развалянето на отношенията между Тирана и Москва през 1961 г., Пашалиман остана военноморска база, приютяваща четирите останали подводници и други малки военни кораби.

Базата беше разграбена, включително материали от подводниците, през анархичната 1997 г. в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа загуби спестяванията си в провалили се инвестиционни пирамиди. Три от подводниците бяха продадени за скрап, докато четвъртата остана, а правителството обмисля дали да я превърне в музей.

Пашалиман беше реновирана от Турция и оттогава се използва като военноморска база за някои военни кораби, патрулиращи в Йонийско и Адриатическо морета.

НАТО също така започна работа за модернизиране на албанската авиобаза от комунистическата ера в Кучова, на 85 километра южно от столицата Тирана, което ще позволи нейното използване за операции на Алианса.

Има ли риск от война между НАТО и Русия?

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.28 | 18:09

2
ПРОСТОТИЯТА НА КРЕМЪЛСКИТЕ КУКУВЦИ ОБЕДИНИ ЕВРОПА И СВЕТА
Евала на Албания.

2022.05.26 | 18:37

1
Така се случват нещата.

Добави коментар

Водещи новини