Ердоган и Макрон обсъдиха членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • 26 май 2022 16:12

  • 532
  • 0
Ердоган и Макрон обсъдиха членството на Финландия и Швеция в НАТО
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва разговаря по телефона с френския си колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. В разговора са били обсъдени отношенията Турция-Франция, както и регионални въпроси, включително войната Украйна-Русия и кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, според съобщение на дирекцията на комуникациите в турското президентство.

Ердоган е заявил, че Анкара желае постигане в най-кратък срок на справедлив мир между Русия и Украйна и в тази насока продължава да насърчава двете страни по пътя на диалога и дипломацията.

Президентът Ердоган е изтъкнал също, че контактите на Швеция и Финландия с лица и така наречени организации, действащи под контрола на терористичната групировка СЗН/ПКК, няма да бъдат съвместими със съюзническия дух в рамките на НАТО.

Макрон ще разговаря с Ердоган за членството на Финландия и Швеция в НАТО

Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ, отбелязва БТА.

Владимир Василев
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини