Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало

  • 25 май 2022 10:25

  • 967
  • 4
Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Въпросът дали двустранните въпроси трябва да попаднат в преговорната рамка е дискусионен – тази дилема е белязвала двустранните отношения между много държави, които днес са част от ЕС." Това каза в интервю за БНР Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Това не е характерно само за нашия случай със Северна Македония, подчерта Кючюк.

"България няма от какво да се притеснява, най-малко да се опитва да избягва честен, откровен разговор със Северна Македония – както за миналото, така и за бъдещето", заяви евродепутатът.

"Ако всичко, което ние искаме, заедно с лидирането на този процес между двете страни, налагането на дневен ред не е предателство и трябва да бъде разчетено като успех за българската външна политика", смята Кючюк.

"Нека да добавя към засиления натиск и легитимния натиск на европейските институции. Разширяването е ключов приоритет на тази ЕК. Ясно е, че от национална гледна точка нямаме ясно изразена позиция на ниво управляващи. Ако трябва да бъде  критикувано това правителство аргументирано – това е невъзможността да намери консенсус по ключови въпроси. Единият от тях е Северна Македония, другият – отношението ни към Украйна", коментира Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е в предаването "Преди всички".

Кючук: Да, сбъркахме! Но не всичко е лошо

Кючюк е на мнение, че формулата за решаване на въпроса трябва да бъде резултат не само на вътрешнокоалиционни усилия, но да се потърси и опозицията.

Нелогично и трудно обяснимо е как лансираме тезата, че ще пуснем Албания, а за РСМ гледаме въпроса през историческата гледна точка, изтъкна Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е. Според него "това е много трудно обяснима теза."

"Ходът на интеграцията цели това – да се скъса с историческото минало", заяви евродепутатът и докладчик за РСМ.

"Европа отдавна трудно разбира заплетените исторически разговори, защото трябва да отвори Кутията на Пандора на собствената си история – това не иска да го прави. (…) Но Европа разбира много от човешките права и свободи. И е справедливо искането българите в Северна Македония да бъдат неразделна част от македонската конституция."

Последвайте канала на

Теодора Александрова
967 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2022.05.25 | 14:37

4
Този е национален предател

2022.05.25 | 11:20

3
Ами защо РСМ не се отказва от историята си?
зелено чооовече

2022.05.25 | 10:43

2
Защо все повече турци ,са в политиката ни !? Какво не разбраха Българските ни политици от историята ? Защо сме под чужди влияния все повече ? Да стягаме ли куфарите за чужбина завинаги или ще си имаме най-после собствена държава със собствени политици ,защитаващи нашите интереси !?
николов-

2022.05.25 | 10:35

1
този забрави за тн възродителен процес....интереса клати феса му.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини