Сърбия ще изгради интерконектор с Румъния

  • 23 май 2022 16:46

  • 711
  • 1
Сърбия ще изгради интерконектор с Румъния
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви днес в Букурещ, че Сърбия тази година ще  изработи проектно-техническа документация  за изграждане на транспортния газопровод Мокрин-румънска граница от 12,8 км и с изграждането на този интерконектор Сърбия ще получи възможност да се свърже с  газовата система Трансгаз в Румъния и газопровода БРУА, съобщи Танюг.

Михайлович разговаря в Букурещ с румънския министър на енергетиката  Вирджил Попеску за реализацията на съвместния проект, развитието на сътрудничеството между двете държави в областта на  възобновяемите източници на енергия и изграждането на газовия интерконектор.  Тя каза, че за Сърбия приоритети са свързването в газовия сектор и изграждането на  нови енергийни капацитети.

Сърбия и Румъния имат традиционно добри и приятелски отношения, което е отлична основа  да разговаряме  за бъдещите съвместни проекти. "Сърбия тази година започна изграждането  на газопровода Ниш-Димитровград, който ще ни позволи да получаваме газ от терминала за втечнен газ в Гърция и газ от Азербайджан, но нашият план е да се свържем с газопроводи и с другите съседи, да направим газова карта на свързаността, тъй като това е единственият начин да  бъдем сигурни в този сектор", заяви  Михайлович.

Тя изтъкна, че  свързването на Сърбия и Румъния с  газов интерконектор е проект  от взаимен интерес и вярва, че  неговата реализация ще бъде ускорена. "Нашата цел е да намалим производството на енергия от замърсяващи горива и да увеличим процента на капацитетите,  които използват за производство на енергия  възобновяеми източници на енергия", заяви Михайлович, отбелязвайки, че новият  инвестиционен план на Сърбия е  стойност над 35 милиарда евро.

"В допълнение към изграждането на хибридна водна електроцентрала +Джердап 3", искаме и нови соларни и вятърни електроцентрали", заяви Михайлович.

Гърция очаква исторически рекорд на терминала за втечнен газ Ревитуса

 

Валери Зайцев
711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.23 | 17:20

1
хаха. Руски газ все пак ще пристига в ЕС, въпреки ембаргото, заради двуличните сърби, които ще играят двойна игра :)

Добави коментар

Водещи новини