Около 1100 незаконни сметища има в Босна и Херцеговина

  • 23 май 2022 11:54

  • 288
  • 0
Около 1100 незаконни сметища има в Босна и Херцеговина
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Босна и Херцеговина има около 1100 незаконни сметища, въпреки че неотдавна бяха закрити 10-15 процента от тях, съобщава босненската информационна агенция ФЕНА.

Във Федерацията Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-Хърватската федерация) има около 340 незаконни сметища, посочва агенцията.

Сметищата най-често могат да се видят в горите, покрай реките и край пътищата, като се изхвърля всичко - от домакински уреди и мебели до животински останки и строителни материали.

Проблемът с незаконните сметища ще бъде решен, когато се въведе разделно събиране на отпадъците на цялата територия на Босна и Херцеговина, а след това - чрез изграждане на регионални центрове за управление на отпадъците и засилена работа на контролните органи, заявиха за ФЕНА от министерството на околната среда и туризма.

Букурещ е заплашен от криза с боклука

Основното предизвикателство в момента при управлението на отпадъци е значителният брой жители, живеещи в селски райони, които не разполагат с услуги за събиране, което неизбежно води до неконтролирано изхвърляне на отпадъци и увеличаване на броя на незаконните сметища.

Общинските предприятия за комунални услуги разполагат със собствени депа, които в повечето случаи са на практика сметища и не отговарят на повечето от основните екологични критерии, отбелязва ФЕНА.

През последните няколко години интересът на босненската общественост към природата и опазването на околната среда нараства, но има още какво да се направи, отбелязват от министерството на околната среда и туризма.

Виолета Симеонова
288 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини