Ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 20 май 2022 10:53

  • 530
  • 0
Ситуацията с COVID-19 на Балканите
© pixabay

Траен спад на случаите на ковид инфекциите се наблюдава на Балканския полуостров в последната седмица. В балканските държави продължават да отпадат и последните останали мерки срещу разпространението на коронавируса, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Следва справка за новостите в ситуацията с COVID-19 по държави:

АЛБАНИЯ

Близо триста хиляди са случаите на заразени с COVID-19 в Албания от началото на пандемията. 

Данните показват, че в страната общо са направени 1 819 846 теста, като позитивни резултати са отчетени при 275 732 случая. 

Излекуваните от COVID-19 са 271 975, а в следствие на усложнения са починалите 3497. 

В момента в страната активните случаи на ковид инфекцията са 260, като през последната седмица средният дневен брой на новооткритите случаи е 42. 

От министерство на здравеопазването призовават всички граждани над 16-годишна възраст да се ваксинират. Към момента ваксинирани са 43,4 на сто от гражданите на страната. 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

През изминалата седмица Босна и Херцеговина отчиташе средно по около 30 дневни случая на новозаразени с COVID-19. За сравнение, през последния пик на ковид пандемията през януари дневният брой на случаите превишаваше 2300, показва статистиката. Общият брой отчетени в страната случаи досега е над 378 хиляди, а смъртните случаи са 15 783.

Около 26 процента от населението е напълно ваксинирано.

ГЪРЦИЯ

Гърция съобщи, че отменя задължителното носене на маска в повечето пространства на закрито от началото юни, предаде АНА-МПА. Мярката засега е отменена само за летния период – от 1 юни до 15 септември.

Маската остава задължителна в болницата, домовете за възрастни хора и градския транспорт. За училищата се очаква да бъде взето отделно решение. Препоръчва се обаче гражданите да поставят маска в закрити обществени пространства, където има струпване на много хора.

По отношение на самолетите и извънградския транспорт, автобусен и железопътен, маските няма да са задължителни в превозните средства с номерирани места на пътниците, предаде телевизия Скай.

Над 70 процента от гърците са с приключил ваксинационен курс.

КИПЪР 

Министерството на здравеопазването на Кипър реши да пристъпи към ново облекчаване на ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19, като увеличи разрешения брой на посетителите на обществени места, съобщи в електронното си издание в. „Филелефтерос“.

От 23 май разрешената запълненост на капацитета на обектите в търговията на дребно, търговските центрове, предприятията, които предоставят услуги и в публичната администрация се увеличава до 100 процента за обектите с площ до 500 кв.м. и до 85 процента за по-големите.

Кипър отчита средно по около 350 случая на новозаразени на ден в последната седмица. Напълно ваксинирани са над 53 на сто от кипърците. 

КОСОВО

Косово отчита по петнайсетина случая на ден през последната седмица в сравнение с януарския пик на четвъртата ковид вълна, при която броят на дневните случаи превишаваше три хиляди. Над три хиляди жители на страната са починали в следствие на усложнения след ковид инфекции сред над 228 хиляди заразени с вируса. 

Напълно ваксинирани са около 44 на сто от гражданите.  

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Ситуацията с COVID-19 в Северна Македония е стабилна. Властите смятат, че съществуващите мерки трябва да останат, въпреки че 99 процента от тях са премахнати, информира агенция МИА.

Ситуацията е стабилна. Всеки ден получаваме едни и същи бройки, така че засега е спокойно, каза министърът на здравеопазването Беким Сали.

По данни на Института за обществено здраве от 13 до 15 май има регистрирани 176 нови положителни случаи на COVID-19, като 31 са повторни инфекции. Няма починали. Средната бройка на дневните случаи в последната седмица е 76.

РУМЪНИЯ

Стабилна се запазва ситуацията с COVID-19 и в Румъния, където са регистрирани над 2,9 милиона случая на COVID-19. В последната седмица средно се регистрират по около 500 случая дневно в страната.

Близо 66 хиляди е общият брой на починалите в резултат на COVID-19 в страната от началото на пандемията.

Към 19 май в Румъния са хоспитализирани 711 пациенти с ковид, което е с 49 по-малко спрямо предишния ден. В интензивни отделения се лекуват 125 души, с осем повече спрямо предходното денонощие. Сто и тринайсет от пациентите в интензивно отделение са неваксинирани.

Около 42 процента от населението на Румъния е ваксинирано срещу COVID-19.

В началото на март страната отмени всички ограничения, свързани с пандемията.

СЛОВЕНИЯ 

В Словения сe отчитат по около 500 дневни случая на заразени с коронавирус през последната седмица. При пика през януари те достигаха 15 хиляди на ден. Общо 6627 души са загубили живота си досега в страната като следствие от заразяване с вируса на COVID-19, а над един милион са регистрираните заразени. 

Със завършен курс на ваксинация са 58,2 на сто от словенците.

СЪРБИЯ

Около 370 е средният дневен брой на случаите на COVID-19 в Сърбия. През януари, когато бе пикът на четвъртата вълна от ковид пандемията дневните бройки надвишаваха 19 хиляди средно на ден. Сърбия е загубила в резултат на заболяването над 16 хиляди свои граждани, а общият брой на регистрираните заразени е над два милиона.  

Напълно ваксинирани са 47,4 на сто от сърбите.

ТУРЦИЯ

Турция регистрира под 1500 души дневно средно в последната седмица в сравнение с над сто хиляди през януари. Досега от болестта в страната са починали близо 99 хиляди души, а заболели - над 15 милиона. 

Турските власти съобщиха тази седмица, че са дарили 7 милиона дози ваксина на 19 страни по време на пандемията от COVID-19. Около 720 000 дози ваксина срещу COVID-19 са били изпратени в т. нар Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Анкара - бел. ред.). 

В страната напълно ваксинирани са около 63 на сто от населението.

ХЪРВАТИЯ 

След като на 9 април бяха премахнати основните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, страната отчита по около 500 бройки средно на ден през последните дни.

От 25 февруари 2020 г., когато е регистриран първият случай на зараза с COVID-19 в Хърватия, общият брой на заболелите (до 18 май) е 1 133 139 души, починалите са 15 950, а излекуваните 1 113 292.   

Общият брой на ваксинираните в страната, до 18 май включително, с поне една доза е 2 314 175 души. Манипулацията е завършена за 2 243 226 пациенти (две дози са приели 2 040 542 души), а ваксинираните с еднократната ваксина "Янсен" са 202 684. Процентът на напълно ваксинираните хървати e 55,4 на сто. 

Все още остава в сила задължението за използване на маски от служителите и пациентите в здравната система и служителите в социалните заведения. За държавните служители, пътниците в градския транспорт, участниците в обществени прояви и др., носенето на маски е само препоръчително. Предвид влизането в страната на все повече туристи от различни държави в сила остава решението, че гражданите от страни членки на ЕС не се нуждаят от ковид сертификат, но той е необходим за пътниците от останалите страни. 

ЧЕРНА ГОРА

Статистиката показва, че броят на дневните случаи на коронавирус, които страната регистрира ежедневно, е в порядъка на 60-70 случая през последната седмица. От началото на пандемията досега Черна гора е регистрирала 2719 смъртни случая и над 236 хиляди заразени от коронавирус.

Със завършен курс на ваксинация са над 45 на сто от черногорците.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини