Турската лира е загубила 7,5 на сто от стойността си само за две седмици

  • 18 май 2022 12:17

  • 447
  • 1
Турската лира е загубила 7,5 на сто от стойността си само за две седмици
© Novini.bg

Турската лира е загубила от началото на месеца 7,5 на сто от стойността си, съобщава опозиционният в. "Сьозджу" в публикация на интернет сайта си днес, пише БТА.

Докато преди десетина дни курсът на щатския долар спрямо лирата е бил едно към 14,5-15, тази сутрин стойността на турската национална валута е спаднала до 15,95 лири за долар, пише изданието. Спрямо еврото курсът на лирата е 16,78 към едно.

Турската лира отново поевтиня

"Не могат да удържат долара", пише в заглавие днес и опозиционният в. "Джумхуриет", като добавя, че същевременно все повече нараства цената на депозитите в турски лири, защитени от колебанията в курса на турската национална валута.

Според този вестник макар финансовият министър Нуреддин Небати да твърди, че целият свят одобрява успехите на турската икономика в последните две години, данните го опровергават.

В. "Карар" пък пише по темата, че макар резервите на централната банка да се топят, скокът на долара така и не може да бъде възпрян, а "милиони хора се задушават от хроничните увеличения" на цените.

"Защитата на курса /на лирата/ е в ущърб на народа", пише в заглавие вестникът, според който разходите за поддържане на тази схема възлизат на 50 милиарда турски лири на месец.

Турското правителство въведе схема за насърчаване на депозитите в турски лири на 22 декември 2021 г. Тя гарантира депозитите в турска национална валута срещу промените в курса. Освен това правителството се ангажира да покрие разликата в стойността между доларовите депозити и депозитите в турски лири за гражданите, които превалутират сметките си.

Схемата бе представена, след като стойността на турската лира падна до рекордно ниско равнище от 18,36 спрямо долара. Посредством новите мерки лирата успя да се стабилизира до 13,5 за долар, преди да избухне войната в Украйна на 24 февруари.

От март чуждестранни компании и физически лица също получиха възможност да откриват срочни депозити по сметки в турски лири, гарантирани от турската държавна хазна и централната банка срещу колебания във валутните курсове.

Радина Лазарова
447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вечна дружба

2022.05.18 | 12:42

1
с ватенките

Добави коментар

Водещи новини