Руските граждани са на първо място сред чуждестранните купувачи на имоти в Турция през април

  • 17 май 2022 15:21

  • 896
  • 0
Руските граждани са на първо място сред чуждестранните купувачи на имоти в Турция през април
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Продажбата на турски имоти на чужденци се е увеличила с 58 процента през април в сравнение със същия месец на 2021 г., като руските граждани оглавяват класацията, сочат правителствени данни, разпространени днес, предаде ДПА.

Увеличението на продажбите идва на фона на слабата турска лира, която загуби близо 50 процента от стойността си спрямо долара през изминалата година, както и на фона на инвазията на Русия в Украйна.

Търсенето на имоти в Турция от чужденци остава високо въпреки 100-процентното увеличение на цените на имотите през февруари, сочат данни на турската Централна банка.

През април 6447 чужденци са купили апартаменти в Турция, като 1152 от тях са руснаци, информира Турският статистически институт.

Войната в Украйна се очаква да струва на Турция $5 млрд. от загуба на приходи от туризъм

В сравнение с предишния месец броят на турските имоти, продадени на руснаци, се е увеличил със 100 процента.  Увеличението е със 186 процента на годишна база.

Украинците са купили с 56 процента повече имоти през април прямо предишния месец. 

Иранските граждани са на трета позиция през април с 905 купени имоти в Турция, а иракчаните - на четвърта позиция - 714. 

Като цяло продажбата на имоти в Турция се е увеличила с 38,8 на сто на годишна база. Увеличение в продажбите на имоти се наблюдава главно в курортите Анталия и Бодрум, където от началото на войната в Украйна много руснаци купиха имоти. 

Последвайте канала на

Калина Христова
896 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини