Османи от Брюксел: Топката е в полето на България

  • 17 май 2022 07:14

  • 1835
  • 12
Османи от Брюксел: Топката е в полето на България
© Facebook

Министърът на външните работи (на Република Северна Македония) Буяар Османи участва в първото заседание на Съвета по външни работи на ЕС с министрите от Западните Балкани. Османи е заявил, че от България зависи да използва политическия момент, за да спаси доверието в региона към ЕС, предаде кореспондентът на МИА от Брюксел.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 569

Tова е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция (МИА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Ковачевски: Няма договорено съвместно решение, което може да бъде основа на споразумение с България

За пръв път днес шестимата външни министри от Западните Балкани бяха поканени да бъдат част от редовния официален Съвет на външните министри на ЕС. Темата на срещата беше войната в Украйна, последствията от нея и влиянието на Русия в региона.

Пред МИА министър Османи каза, че е предупредил своите колеги от ЕС за икономическите и политическите последици от този конфликт в региона, както и за необходимостта точно сега да бъде спасено доверието в ЕС, чрез деблокиране на преговорния процес със Северна Македония. За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея.

„Ще повторя, топката е в Република България. Република България трябва да реши дали да използва този момент, за целия регион след събитията в Украйна и дали ЕС ще поеме стратегическото лидерство в региона. Република Северна Македония беше конструктивен партньор в преговорите, в изпълнението на критериите. Страхувам се, че моментът, който имаме сега може да бъде загубен. „Както казах на Съвета по външни работи, най-големият подарък за Русия ще бъде в региона да бъде унищожено доверието към ЕС “, каза пред МИА Османи и подчерта, че засега няма споразумение между двете държави (България и Република Северна Македония), което да бъде основа за подписване на договор, но че се обмислят начини за включване на различните подходи в едно цялостно решение.

Това Османи е казал днес пред 27-те министри на ЕС, включително пред българския министър Теодора Генчовска, която, според източници на МИА, на днешната среща не е проявила гъвкавост.

В случай, че България отново блокира Северна Македония през юни, Османи казва, че ще трябва да "седнем и да видим" как да продължим.

Проф. Дичев: Човешкият контакт между българи и македонци е прекъснат

"Това, което в най-голяма степен ще бъде загубено е политическият момент, защото и в двете страни виждам все по-малко политически капитал, който може да бъде фокусиран, за да се постигне решение между двете държави, а оттам и за европейската перспектива на региона. Надявам се, че нашите български партньори ще разпознаят сегашния момент, а какво ще се случи след това ще трябва да седнем и да видим", каза министърът.

В същото време чрез външния си министър Северна Македония обяви днес, че ЕС трябва да помогне на страната да се справи с последствията от войната: енергийната криза, инфлацията, рекордното покачване на цените на суровините, успоредно с обявяването на Северна Македония от Русия за "вражеска страна", поради присъединяването й към западните санкции.

"Отношението ни към Русия е нашето морално и стратегическо убеждение, това е истинската страна на историята, но ние споделяме последствията заедно с ЕС. Имах такива срещи днес в Европейската комисия, като посочих икономическите последици в страната  заради това. ЕК вече реши, че страните от Западните Балкани могат да влязат в съвместното обезпечаване на газовите доставки, говорихме за макрофинансова подкрепа за страната, казах за работата ни за диверсификация на енергийните източници", каза външният министър Буяр Османи.

По отношение на макрофинансовата помощ и сумата, поискана от Северна Македония от Европейския съюз, министърът каза, че с тези въпроси се занимава Министерството на финансите и правителството, но е останал с впечатление, че в ЕС и ЕК има разбиране. 

Османи: РСМ няма нищо против да включи българската общност в конституцията

"Мисля, че в Европейската комисия и Европейският съюз са наясно и се опитват да включат региона в тези мерки, за да смекчат последствията. Смятам, че за нас процесът на присъединяване е изключително важен, защото е в основата по-нататък на други въпроси", каза Османи и повтори, че следващите месеци и дори години се предвижда да бъдат кризисни не само за Западните Балкани, но и за целия ЕС.

По информация на МИА на днешната среща е било обсъдено и предложението на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общност. Страните от Западните Балкани са били уверени, че това предложение не е алтернатива на пълноправното членство в ЕС, но не са получили повече подробности. Очаква се Макрон първо да сподели повече за плана със своите колеги от ЕС по време на предстоящата среща на върха на ЕС в края на май.

Радина Лазарова
1835 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2022.05.20 | 11:46

12
Вето до дупка, докато не им дойде акъла на промитите македонски мозъци! Обаче как да осъзнаеш истината, когато ти е промит мозъка? Затова македонците могат и още 100 години да чакат…
Дечо Дечев

2022.05.17 | 12:17

11
Ти бе БЕЗИМЕНЕН ТЪПАКО явно не си учил история и защитаваш Сръбските МЕКЕРЕТА .

2022.05.17 | 09:10

10
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

2022.05.17 | 09:06

9
Не. Топката не е при нас. Стига сте бягали от отговорност и сте лъгали другите държави. Вие не сте изпълнили нито едно от условията, които са ви в договора за добросъседство, затова все още всичко зависи от вас.
Гост

2022.05.17 | 09:04

8
Расистите възпират братски народ, най простите в ЕС са Българите, но се правят на историци.. простаци
СЛАВА на Усрайна

2022.05.17 | 08:39

7
Мръсни вонещици и противни гнусници въобще не ща да виждам помияри макета
СЛАВА на Усрайна

2022.05.17 | 08:39

6
Мама ви мангалска
Борислав Борисов

2022.05.17 | 08:19

5
Мръсен циганин!Топки,ама в гъза ти!
Колю

2022.05.17 | 08:06

4
Едно си баба знае, едно си баба бае.
ее

2022.05.17 | 07:56

3
Никакъв ЕС за Макетата

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини