Първият турски боен самолет ще е готов догодина

  • 12 май 2022 12:12

  • 6851
  • 0
Първият турски боен самолет ще е готов догодина
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Първият национален боен самолет на Турция ще "излезе от хангара" през 2023 г., заяви пред турската частна телевизия НТВ Исмаил Демир, ръководителят на Управлението за отбранителна промишленост на страната.

,,Догодина предстои да бъде осъществен и първият полет на турския свръхзвуков тренировъчен и лек боен самолет Хюрджет'', каза още Демир.

По думите му войната в Украйна е откроила значението на системите за противовъздушна отбрана и на безпилотните системи.

Продължаваме да виждаме капацитета на нашите бойни безпилотни самолети. Искаме да покажем и къде могат да бъдат успешни безпилотните системи, изтъкна той, цитиран от БТА.

Запитан за интереса от чужбина към турските бойни дронове, Демир подчерта, че броят на страните, които проявяват интерес, е огромен.

Турция започна в Егейско море учението "Тюлен 2022"

Според Демир с всеки изминал ден нараства и значението на системите за ПВО. Той посочи, че в момента се извършват изпитания на турската система за противовъздушна отбрана с малък обсег за монтаж на кораби Гьокдениз (Gokdeniz).

От тази година в инвентара на въоръжените сили влиза и бойният кораб амфибия Анадолу, след което ще се пристъпи и към създаване на собствен самолетоносач на Турция, каза той.

,,Турция работи също и в посока на серийно производство на турския танк Алтай с мотор от Южна Корея'', посочи още Демир.

Последвайте канала на

Владимир Василев
6851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини