"Сърбиягаз" и "Газпром" са започнали преговори

  • 11 май 2022 19:31

  • 746
  • 2
"Сърбиягаз" и "Газпром" са започнали преговори
© Getty (архив)

Министърът на минната промишленост и енергетиката в сръбското правителство Зорана Михайлович заяви по повод съобщението, че Украйна спира транзита на газ за Европа, че това няма да засегне Сърбия, тъй като страната получава газ от Балкански поток, написа белградският в. "Политика".

Михайлович каза, че ако Украйна спре преноса на газ към Европа, това няма да засегне страната, защото Сърбия получава газ от Балкански поток редовно и в достатъчни количества. Тя посочи, че е много важно Сърбия да получава газ от Балкански поток като отбеляза, че това не е било така до преди две години, когато държавата е имала възможност да доставя газ само от Украйна. "Ако имахме само тази възможност днес, щяхме да сме в сериозен проблем, нашата индустрия нямаше да има газ днес", каза Михайлович.

Украйна спира част от транзита на руски газ

Попитана кога ще започнат преговорите на Сърбия с Русия за нови доставки на газ, Михайлович каза, че "Сърбиягаз" и "Газпром" вече са започнали преговори и че е "важно за страната ни да има изгодна цена на газа, но и достатъчни количества".

"В момента се водят преговори между компаниите „Сърбиягаз“ и „Газпром“ и смятам, че тези преговори вече са започнали. За нас не е важно само каква ще бъде цената на газа, за нас са важни и количествата", посочи Михайлович. Тя каза, че според съществуващото споразумение Сърбия е получавала 6 милиона кубически метра газ дневно, както и че има определени споразумения за допълнителни количества газ.

Що се отнася до газохранилището в Банатски двор, министърът припомни, че мажоритарен собственик на Банатски двор е "Газпром", а Сърбия има дял от 49 процента и изтъкна, че газът се зарежда всеки ден и ще е на разположение за следващите 24 дни. Михайлович посочва, че от Банатски двор могат да се изпомпват само пет милиона кубически метра газ на ден и затова планът е в следващия период Сърбия да има собствено хранилище, за да може да изпомпва по-големи количества газ.

"Работата по новото хранилище ще започне следващата година, защото Сърбия трябва да има собствено хранилище, което да има такъв капацитет, че да можем да изпомпваме много повече от пет милиона кубически метра газ", каза Михайлович.

Валери Зайцев
746 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.11 | 23:45

2
Спирайте им газа на сърбетата и рашките ще се огънат
И Балкански поток

2022.05.11 | 19:48

1
може да се врътне.

Добави коментар

Водещи новини