Вучич: Сърбия ще продължи да се стреми към ЕС, въпреки нежеланието на населението ѝ

  • 07 май 2022 07:35

  • 1712
  • 10
Вучич: Сърбия ще продължи да се стреми към ЕС, въпреки нежеланието на населението ѝ
© Getty Images (архив)

Сърбия ще продължи по пътя си към членство в Европейския съюз, въпреки нежеланието на мнозинството от жителите на страната да се присъединят към ЕС. Това заяви сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. в специално обръщение към нацията в петък, предаде ТАСС.

,,Ще продължим пътя си към ЕС, въпреки че той е непопулярен в Сърбия, а според последните проучвания на общественото мнение за първи път мнозинството от гражданите са против присъединяването към ЕС. Но нашата работа не е да се подчиняваме на общественото мнение, а да го чуваме. Сърбия ще бъде по-силна на европейския път'', подчерта Вучич и добави, че търговският оборот между Сърбия и ЕС е над 60%, т.е. около 30 милиарда евро.

Повечето сърби са против членство на страната в ЕС

По-рано в интервю за германския вестник "Ханделсблат" Вучич изрази загриженост, че ако утре се проведе референдум за членството на Сърбия в ЕС, 44% от гражданите биха гласували "против", а само 35% биха гласували "за".

Според него причината за подобно отношение е, че сърбите чуват от ЕС само едно: страната трябва да признае Косово за независима държава.

На много сърби им е писнало от това, защото виждат съвсем различен подход на западните сили в Украйна, така че имат усещането за двойни стандарти, обясни Вучич и изрази надежда, че германският канцлер Олаф Шолц ще подкрепи присъединяването на Сърбия към ЕС.

По-малко от половината сърби подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕC

Сърбия се сблъсква с огромен натиск и лицемерие от страна на Запада по въпроса за Косово, каза още Вучич.

Изправени сме пред най-силния натиск, както и пред лицемерието на части от света, особено на Запада, по въпроса за Косово. На практика няма диалог, сподели сръбският лидер, цитиран от БТА.

По-рано в Берлин се състоя работна вечеря с участието на Вучич, специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, министър-председателя на Косово Албин Курти и германския канцлер Олаф Шолц. В резултат на тази среща Белград и Прищина се споразумяха да проведат разговори в Брюксел на 13 май, а Вучич заяви, че "само компромисно решение за Косово и Метохия може да гарантира мира на Балканите през следващите 100 години".

Сръбският президент заяви, че Белград разбира, че няма да може да промени позицията на Берлин по въпроса за Косово, но поиска "да се чуе сръбската позиция".

Владимир Василев
1712 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
РСМ.... В КОНЦЛАГЕРИ...

2022.05.07 | 21:33

10
Шибана маймуна...дано те утрепат
ЯДРЕН АРМАГЕДОН

2022.05.07 | 16:33

9
Пътят, по който администраторът на Байдън ни води, ще доведе до Трета световна война и ядрен Армагедон. Нашите страни, семейства и свят ще страдат отвъд поносимото. Светът ще изчезне!Очевидно народите по света не искат това.
Просто човек

2022.05.07 | 11:36

6
Притрябвали сте ни в ЕС! Вървете си при Рашия...
Долу путин, свобода за Навални!!!

2022.05.07 | 12:05

8
Турните хни визи, да видим тогива!
До ЕС

2022.05.07 | 11:49

7
Ти какъв ЕС си бе, бедняк?
Еми...

2022.05.07 | 09:57

5
5м ограда около сърбистан и да си меткат плескавиците вътре.

2022.05.07 | 09:31

4
сърбия случи на президент, браво на американското посолство в белград

2022.05.07 | 09:06

3
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните
Аз

2022.05.07 | 08:02

2
Ами, и ние не ВИ искаме в ЕС. Запотрябвали сте ни. Бъдете си в кенефа. Европа НЯМА нужда от сръбска паплач..
А бе

2022.05.07 | 07:57

1
Дотрябвало ви е!

Добави коментар

Водещи новини