Зачестяват инцидентите с мечки в Румъния

  • 05 май 2022 10:27

  • 678
  • 2
Зачестяват инцидентите с мечки в Румъния
© Pixabay

Мечка бе ударена от автомобил на национален път 1 в окръг Сибиу (Централна Румъния) и е в агония на шосето в района на селището Арпашу де Жос, съобщи тази сутрин директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция на Сибиу Шербан Цикинделян, предаде Аджерпрес.

Автомобилът, който е ударил мечката, не е открит към момента.

За инцидента е съобщено на телефона за спешни случаи 112. На мястото са изпратени служители на Санитарно-ветеринарната дирекция на Сибиу.

Румъния променя правилата за лов след скандала с убития от принц мечок

Аджерпрес съобщава още, че през изминалата нощ мечка е влязла в стопанство в село Тазлъу, окръг Нямц (Североизточна Румъния), и е убила една овца. Собственикът на стопанството е сигнализирал на спешния телефон 112. На мястото е изпратен екип на жандармерията.

На 3 май 17-годишен младеж бе нападнат от мечка в град Бряза, окръг Прахова (Южна Румъния), съобщава още Аджерпрес. Младежът бе откаран в окръжната болница в Питещ. При първоначалния преглед той е бил с ожулвания в областта на гръдния кош и рани по лявото бедро и крака. 

През почивните дни бе сигнализирано за присъствие на мечки в селищата Дитръу, Сънсимион и Полоница в окръг Харгита в централната част на страната, информира също агенцията. От началото на годината в Окръжния инспекторат на жандармерията в окръг Харгита са получени 62 сигнала за забелязани мечки, като 47 от обажданията са от месец април.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони на страната местното население от години настоява за решение на проблема с мечките, допълва БТА.

Весела Найденова
678 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
планинец

2022.05.05 | 12:21

2
Някога имаше лов и пари от мечките!
Сърбеца

2022.05.05 | 11:43

1
По-добре мечки отколкото хора

Добави коментар

Водещи новини