Зърно от Украйна пристигна в румънско черноморско пристанище

  • 26 април 2022 13:59

  • 1725
  • 2
Зърно от Украйна пристигна в румънско черноморско пристанище
© Novini.bg

Украйна е изпратила около 80 000 тона зърно в румънското пристанище Констанца като се очаква да пристигне още зърно, заяви днес управителят на пристанището, цитиран от Ройтерс. Морските пристанища на Украйна са блокирани от руската инвазия преди два месеца и страната, основен селскостопански производител, бе заставена да изнася с влак през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав в Румъния. Членката на ЕС Румъния има общи граници в Черно море - основна артерия за доставки на зърно и петрол, с България, Турция, Грузия и Украйна. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7331

Има около 80 000 тона зърно, което вече е пристигнало. То е складирано в силози, а част от него е натоварено на кораб, заяви управителят на пристанището в Констанца Флорин Гойдя пред Ройтерс. Други около 80 000 тона са одобрени и са на път, каза той. 

До две седмици започва изкупуването на зърното за държавния резерв

Зърното е пристигнало или с влак или на баржи по река Дунав, каза Гойдя, добавяйки, че пристанището има капацитет да се справи с допълнителен износ на зърно. Пристанището, което има капацитет за складиране от около 2 милиона тона, се справи с износ на около 24 милиона тона миналата година. 

По-рано този месец министърът на транспорта Сорин Гриндяну заяви, че правителството, което се отказа от таксите за пристанищни услуги за украински товари, планира да отвори отново  железопътната линия от съветската епоха в пристанището си в Галац на река Дунав, което ще позволи да се ускори транспортът на зърно.  Не е ясно кога линията, която се нуждае от рехабилитация, ще бъде отворена. 

Радина Лазарова
1725 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.27 | 10:51

2
ЯЖТЕ МИ ХУУУУЯЯЯ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.04.26 | 14:32

1
Информирате ни за качеството.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини