Сръбски вестник: Мария Захарова забрави, че Русия подкрепяше санкциите против СФРЮ и СР Югославия

  • 15 април 2022 12:17

  • 4247
  • 9
Сръбски вестник: Мария Захарова забрави, че Русия подкрепяше санкциите против СФРЮ и СР Югославия
© Посолство на Русия в България
Слушай новината Слушай новината

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова поиска от приятелите, които "Русия винаги е подкрепяла", да имат същия подход спрямо нея, но пренебрегна факта, че през 90-те години Руската федерация многократно подкрепи в Съвета за сигурност на ООН санкциите против Югославия, припомня белградският вестник "Данас".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11851

Отказът на Сърбия да подкрепи санкциите срещу Русия, които ЕС и САЩ приеха в няколко пакета след нападението на Русия срещу Украйна, е един от най-важните политически въпроси, които поставят на изпитание и процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС, отбелязва вестникът.

Сърбия съжалява за войната в Украйна, но няма да въвежда санкции срещу Русия

Санкциите бяха и един от ключовите въпроси на неотдавнашната предизборна кампания и част от вече парламентарно представените партии, преди всичко Социалистическата партия на Сърбия, както и десните Демократическа партия на Сърбия, Двери и Заветници остро се противопоставят на санкциите, посочвайки, че Русия винаги е била защитник на Сърбия.

Безспорно е, че Руската федерация многократно осъждаше бомбардирането на СР Югославия, за последно през 2019 г. по повод 20-ата годишнина от бомбардировките на НАТО над СР Югославия.

По време на войните на територията на бивша Югославия и СР Югославия през последното десетилетие на 20 век Съветът за сигурност на ООН прие над 150 резолюции по повод разпадането на СФРЮ и войните, а десетина резолюции предвиждаха наказателни мерки против тогавашна СР Югославия.

Всички резолюции бяха приемани предимно единодушно, а като постоянен член на Съвета за сигурност Русия в нито един от тези случаи не използва правото на вето и не предотврати въвеждането на санкции, припомня "Данас".

Москва използва правото си на вето само през декември 1994 г., когато предотврати приемането на резолюция, с която, поради тежката хуманитарна ситуация в района на Бихач, поиска стриктен контрол на границите на СР Югославия с Хърватия и Босна и Херцеговина, и няколко пъти се въздържа при гласуване.

Мария Захарова заяви неотдавна, че Русия разчита на последователна позиция на Сърбия спрямо Русия в рамките на международните организации. Отбелязваме изявленията на сръбски политици за натиска, оказван върху тях. Отбелязваме и изявленията на сръбската страна, че Русия им е приятел. Може би имаме различни виждания за приятелството. Ние винаги подкрепяме приятелите си в трудни моменти, каза тя.

Обрат!Сърбия гласува за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека в ООН

Сърбия гласува за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека в ООН,  но не подкрепи въвеждането на санкции срещу Москва.

Теодора Павлова
4247 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
JUGOSLOVENKA?

2023.03.24 | 09:40

9
АЙДЕ МУЦУНАТА ДОЛУ! У Г О В НАТА ЖИВОТНО! :) youtube. com/watch?v=gsKn5KX6XnU
ЗА ВДВ

2023.03.24 | 09:34

8
БАСМЕНИТЕ ПОЛИЧКИ И КАРТОШКИ ЗА СРЪБСКИЯ Б О К ЛУК НЕМСКИ И ФРЕНСКИ СТОКИ! ЕЛА АЗ ДА ТИ Я Е В А МАЙКАТА МРЪСНО ЖИВОТНО!
КОЛКО 3 ЛАДИ

2023.03.24 | 09:32

7
13 000 ЛЕВА :)
БЪЛГАРСКИТЕ ПСЕТА

2023.03.24 | 09:31

6
Г О ВНО ЯДИ НЕ СИ СПОМНЯТ КОЛКО СТРУВАШЕ ЗАСТАВАТА МАЙ :)
СРЪБСКИ ПАРЦАЛ

2023.03.24 | 09:29

5
А ЧИЯ ИКОНОМИКА ПОДКРЕПЯШЕ ЮГОСЛАВИЯ?

2022.04.15 | 13:12

2
Руснаците винаги са водели ку.рвенска политика сърбите късно го разбират.то и цяла Европа сега го разбира какво представлява Русия.

2022.04.15 | 14:33

4
Макетата и те са в тая лодка. Скоро и те ще разберат как са се навели и намазали с вазелин за една близалка.
Хм...

2022.04.15 | 13:41

3
И вие ще разберете че Русия няма приятели , има интереси.....За тях е важно да ги подкрепят когато те имат нужда . На тях им е през оная работа когато други се нуждаят от подкрепа.
Stamatis

2022.04.15 | 13:07

1
Да при алкаша и дебил Елцин и други като него всичко бе възможно стига да им дават водката на всеки час по литър!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини