Засилен интерес на руснаци и украинци към покупка на имоти в Турция

  • 14 април 2022 14:56

  • 483
  • 0
Засилен интерес на руснаци и украинци към покупка на имоти в Турция
© Novini.bg

От февруари насам и особено след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари се наблюдава нарастващо търсене за покупка на жилища в Турция от страна на руснаци и украинци, според информации в турски медии, позоваващи се на компании за продажба на недвижими имоти.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Според данни на Турския статистически институт (ТСИ) през февруари продадените на чужденци жилища в Турция са били общо 4591, отбелязали увеличение от 54,9 процента спрямо същия месец на предходната година. Продажбата на жилища на руснаци през февруари е нараснала с 96 процента спрямо същия месец на предишната година, а продажбата на жилищни имоти на украинци е нараснала с 85 процента, сочат данни на ТСИ, цитирани от турския телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Богатите руснаци масово купуват имоти в Турция и Дубай

Начело по брой на закупени жилища в Турция през февруари са били гражданите на Иран /711/, следвани от граждани на Ирак /633/ и граждани на Русия /509/.

Същевременно данни на електронната платформа за недвижими имоти в Турция Емлякжет, цитирани от турския телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, потвърждават тенденцията на нарастване на търсенето на имоти в страната от руснаци и украинци. Според данни на платформата, която има до 60 милиона гледания на страница на месец и 15 милиона посетители, търсенето на имоти от граждани на Русия през февруари е нараснало с 51 процента спрямо същия месец на 2021 г., а търсенето от граждани на Украйна се е увеличило с 63 процента.

Според данните водещо място в интереса към закупуване на имоти в Турция от страна на руснаци и украинци е имал курортът Анталия, който традиционно е предпочитано място за почивка на туристи от двете страни. В центъра на вниманието на потенциалните купувачи от Русия след Анталия са били Истанбул, Измир и Анкара, а в предпочитанията на гражданите от Украйна – Истанбул, Мерсин, Анкара и Измир.

Според представители на сектора на недвижимите имоти, цитирани от турския икономически ежедневник „Дюня“, големият интерес към покупка и наемане на жилища от страна на руснаци и украинци, бягащи от войната, е довел до скок в продажбите на жилища и на наемите в курорта Анталия. Продажбите на жилищни имоти в окръга са нараснали с близо 28 процента на годишна база през февруари до 4727 жилища. По данни на ТСИ около 1099 от тях са били закупени от чуждестранни купувачи, което представлява увеличение от 106,2 процента на годишна база.

Угур Фер, брокер на недвижими имоти и директор във фирмата TamNoktaNeo, отбелязва пред в.“Дюня“, че близо 30 хиляди руснаци и над 9 хиляди украинци живеят трайно в Анталия, а след началото на конфликта в курорта са пристигнали и техни роднини от Русия и Украйна. Той изтъква, че заради санкциите на Запада срещу Русия заможни руснаци са се насочили към покупка на имоти в Анталия. Фер посочва, че сред богати руснаци, установили се в близост до свои роднини в Анталия, има такива, които купуват колективно между 20 и 30 апартамента. Според представители на сектора на недвижимите имоти наемите на жилища в някои от най-предпочитаните квартали на Анталия са се увеличили почти три пъти – от около 3000 лири (205 долара) до 8000-10 000 лири (547-684 долара). Представители на компании за недвижими имоти в Истанбул, цитирани от Ройтерс, посочват, че богати руснаци купуват апартаменти в мегаполиса, търсейки финансово убежище след руската инвазия в Украйна и санкциите на Запада срещу Москва. Гюл Гюл, съосновател на компанията за недвижими имоти Golden Sign в Истанбул, е заявил пред агенцията в края на март, че фирмата му продава всеки ден по 7-8 апартамента на руснаци. Той отбелязва, че руснаците купуват в брой, откриват банкови сметки в Турция или носят злато. Гюл посочва, че купувачите са богати руснаци, но не олигарси. 

Турция осъди руското нахлуване в Украйна, определяйки го като недопустимо, но не се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва. Страната продължава да изпълнява директни полети до Русия. Анкара, която поддържа добри отношения и с Русия, и с Украйна, полага усилия за посредничество между двете враждуващи страни за постигане на примирие и дипломатическо решение на конфликта.

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, която посети Турция на 4 април, заяви в интервю за в.“Хюриет дейли нюз“, че “най-важното е Турция да бъде много бдителна и да не позволи, дори и да не може да се присъедини към санкциите, територията й да бъде използвана за заобикаляне на санкциите или да се превърне в басейн за мръсни олигархични пари“.

Същевременно на фона на нарастването на продажбите на жилища на чужденци, особено на руснаци и украинци, турските медии съобщиха в сряда за предстояща промяна в условията за придобиване на турско гражданство от чужденци по силата на собственост върху недвижимо имущество в Турция. На заседание на правителството във вторник е било взето решение сумата, която чужденците трябва да платят за имот в Турция с условието да не го продават поне три години, за да могат да кандидатстват за турско гражданство, да бъде увеличена на 400 000 долара. Според досега действащите изисквания тази сума бе 250 000 долара. Турските медии посочиха, че новият регламент ще бъде обявен в Държавен вестник скоро.

Реалната картина за отражението на конфликта в Украйна върху пазара на недвижими имоти в Турция се очаква да се види най-добре след публикуването от Турския статистически институт на данните за март, но информациите от представители на бранша очертават тенденция за нарастващо търсене за покупка на жилища от руснаци и украинци.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини