Зоран Заев: Договорът от Преспа бе ценен

  • 13 април 2022 10:54

  • 387
  • 0
Зоран Заев: Договорът от Преспа бе ценен
© Булфото (архив)

Бившият премиер на Северна Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на ще участва  в третия Конгрес на гръцката опозиционна партия СИРИЗА, който ще се проведе от 14 до 17 април, съобщи МИА.

Преди отпътуването си за Атина в интервю за гръцкия информационен портал "Айдисис" Заев заяви, че договорът от Преспа е бил ценен и тепърва ще се види, че е "превърнал проблема в решение, конфликта в сътрудничество, а неприятелството в съюзничество". Според Заев сътрудничеството между Северна Македония и Гърция е на доста високо ниво. Той коментира, че има сфери, в които сътрудничеството се развива много бързо.

Гърция: Ще спазваме Преспанското споразумение

Видяхме премиерите Ковачевски и Мицотакис преди няколко дни в Делфи на съвместна, конструктивна и приятелска среща. Уверен съм, че гражданите и политическите сили, които искат приятелство и сътрудничество вместо изолация и конфликт са значително повече в сравнение с другите, изтъкна Заев.

Във връзка с решението си да подаде оставка, Заев заяви, че това е била съвсем правилна и отговорна стъпка, която показва какво означава да се чуе гласът на народа и какво означава и в най-тежките моменти да се допринася за политическите ценности, за които той се е борил и се бори СДСМ. 

Демократичните, европейските  ценности и солидарността трябва да бъдат на издигнати на пиедестал, каза Заев. 

Във връзка с инвазията на Русия в Украйна Заев заяви, че войната трябва да бъде заменена с мир, а насилието с диалог. Заев каза, че Украйна и Европа вече няма да са същите.

Светът вече никога няма  да гледа на руските власти по същия начин. Русия избра насилието и поради това предизвика лавина от санкции от демократичния свят. Не е добре да предприемате действия, с които карате света да се дистанцира от вас. Това е най-лошото нещо, което можете да направите на собствения си народ.  Горд съм, че Северна Македония е на страната на мира, на сигурността заедно с целия демократичен свят и особено заедно с НАТО, каза Заев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини