По-малко от половината сърби подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕC

  • 12 април 2022 10:32

  • 811
  • 2
По-малко от половината сърби подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕC
© Novini.bg

По-малко от половината от сърбите подкрепят присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, а само един на петима има положително мнение за ЕС, казва сръбският социолог Сърджан Богосавлевич, позовавайки се на проучване, осъществено през март.

Във всички страни от Западните Балкани броят на хората, които имат положително отношение към ЕС, е по-малък от този на онези, които биха гласували в полза на присъединяването на Сърбия към ЕС на референдум, заяви Богосавлевич, цитиран от сайта Екзит.

На двудневна конференция за начина, по който е възприеман ЕС в Западните Балкани, сръбският консултант на социологическа агенция Ипсос заяви още , че проучване, осъществено през март, показва, че 46 на сто от сърбите биха подкрепили влизане на страната в ЕС на референдум, но едва 21 на сто от участниците са дали положително мнение за ЕС.

Сърбия е по-малко ентусиазирана от перспективата за еврочленство отколкото преди, а останалите страни от региона я подкрепят по-силно, каза още Богосавлевич. 

Вучич заяви, че се е отказал да изпраща протестна нота на Турция във връзка с подкрепата й за членство на Косово в НАТО

90 процента от черногорците биха подкрепили членството в ЕС, както и 77 на сто от албанците и 74 на сто от гражданите на Северна Македония.

Германия: ЕС трябва до юли да започне преговори за приемане на Албания и Северна Македония

Броят на хората в Сърбия, които споделят мнението, че страната им никога няма да се присъедини към ЕС се е утроил през изминалите седем години, посочи социологът.

"През 2015 г. 14 процента от гражданите са казали, че не очакват Сърбия да се присъедини към ЕС когато и да било, в сравнение с април т.г., когато 43 процента са били на същото мнение", каза Богосавлевич.

През 2008 г. 32 на сто от сърбите са казали, че страната им не трябва да се присъединява към ЕС, ако й бъде поставено условие да признае независимостта на Косово, но през 2022 г. този брой е скочил на 49 процента, посочва още експертът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
811 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.12 | 10:53

2
сърбите са кОрвите на Балканите...виж историята назад
14/88

2022.04.12 | 10:45

1
Србе на Врбе

Добави коментар

Водещи новини