US санкции за експремиера на РСМ Никола Груевски

  • 12 април 2022 09:21

  • 1671
  • 2
US санкции за експремиера на РСМ Никола Груевски
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

САЩ налагат санкции на 7 души от Западните Балкани с мотива, че са „сериозна заплаха за регионалната стабилност“, предаде БНР. Санкционираните са граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.

Според Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, това означава, че на тези хора е забранено да влизат в САЩ, техните активи са блокирани, а на гражданите на САЩ  е забранено да работят с тях.

От Северна Македония сред санкционираните е бившият премиер Никола Груевски, осъден за  корупция, но получил убежище в Унгария. В списъка е и бившият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, за когото Министерството на финансите казва, че е обвинен в участие в схема за изборни манипулации и незаконно подслушване на политици, съдии и журналисти.

Зоран Заев: Не народът, а Груевски и Ко крадяха история

От Албания санкционираните са бившият депутат Акиф Ракипи и медийния магнат Юли Ндроки, които са обвинени в изнудване.

В списъка е също Светозар Марович, последният президент на Сърбия и Черна гора и заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в Черна гора до 2015 година, когато е арестуван по обвинения в корупция, свързани със строителни проекти. Той се признава за виновен, но след това бяга в Сърбия, където живее и в момента. Правителството на Черна гора иска екстрадицията му от Белград от 2019 г.

В списъка са и още Асим Сарайлич, депутат в парламента на Босна и Херцеговина, и бившият главен прокурор на страната Гордана Тадич.

Теодора Александрова
1671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.12 | 10:29

2
ГОРКИТЕ АМЕРИКАНЦИ.ВСЕ ГИ НАПАДАТ-С.КОРЕЙЦИ,РУСНАЦИ,ВИЕТНАМЦИ,КИТАЙЦИ,ГЕРМАНЦИ ИРАНЦИ,АФГАНИСТАНЦИ,ДОРИ ИЗВЪНЗЕМНИ НА НЯКОЛКО ПЪТИ.НО ТЕ ГЕРОИЧНО СЕ ОТБРАНЯВАХА НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ.СЛАВА БОГУ,ЧЕ НИЕ ОТ ЛГБТ СМЕ ПЛЪТНО ЗАД ТЯХ И ГИ ПОДКРЕПЯМЕ,КОЙ КАКТО МОЖЕ.

2022.04.12 | 09:45

1
Как така си позволявате да нема нито една дума тук срещу Путин бре?

Добави коментар

Водещи новини