Ковачевски: Ще намерим решение за заплатите, но не е добре за диалога това да става под натиск от стачки

  • 07 април 2022 15:11

  • 482
  • 0
Ковачевски: Ще намерим решение за заплатите, но не е добре за диалога това да става под натиск от стачки
© Булфото (архив)

„Не е добре за икономическия и социален диалог първо да се обявява стачка, а след това да се говори с правителството под натиск. Но и в такива условия правителството разговаря нормално с всички представители на синдикатите и съм сигурен, че в края на деня ще намерим решение, което ще е удовлетворително“, каза  премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод проведените днес в страната два протеста с искане за увеличение на заплатите и обявените стачки и протести в различни сектори със същите искания .

Ковачевски припомни, че от 2017 г. повечето заплати са се увеличили с над 20 процента, в сферата на образованието с 21 процента кумулативно през последните години, лекарските заплати също са се повишили и всичко това е постигнато чрез разговори. 

Публичният дълг в РС Македония е достигнал 60% от БВП

„Мисля, че всички заплати трябва да се увеличат, но това увеличение трябва да става чрез методологическа рамка и това няма да стане веднага, защото може да предизвика допълнителен инфлационен натиск. За това министерството на труда и социалната политика, вицепремиерът по икономическите въпроси, министърът на финансите и министърът на образованието са в постоянни разговори с всички синдикати, които обхващат различни сфери на обществото", каза Ковачевски.

Днес в Република Северна Македония се проведоха два ефективни протеста – на служителите в публичната администрация и съдебната система и на личните лекари, за понеделник е обявена ефективна стачка на работещите в сферата на образованието, а за стачка се готвят и работещите в пощите. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
482 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини