Сърбия е пета в Европа по инфлация

  • 24 март 2022 13:33

  • 886
  • 1
Сърбия е пета в Европа по инфлация
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

През февруари тази година инфлацията в Сърбия достигна 8,8 процента в сравнение с тази през февруари миналата година и е най-високата от 2013 година, съобщава вестник "Данас".

Изданието отбелязва, че глобалният ръст на цените на енергоносителите, храните и суровините до голяма степен е повлиял  и на цените  в Сърбия. Хранителните продукти  са с 15,2 процента по-скъпи  в сравнение с февруари миналата година, като сред тях зеленчуците  бележат ръст от 31,7 процента, олиото - 21 процента и месото - 16 процента.  Освен това и горивата са  по-скъпи с 21 процента, по данни  на  Статистическия институт. 

Борсите в Европа закриха в червено заради цените на петрола и инфлацията

Това е най-високата инфлация в Сърбия за последните девет години и пета  по размер в Европа.  На годишно ниво най-голям ръст на цените  е отбелязан в Литва - 14 процента, Естония - 11 процента, Чехия - 10 и Белгия - 9,5 процента.  В региона Сърбия води по размер на инфлацията и най-близки до нея са Унгария и България  с 8,4 процента, отбелязва белградският вестник. 

Според Милойко Арсич, професор в Икономическия факултет в Белград,  последният скок на цените е последица от повишаването на цените на световния пазар, но принос имат също монетарната и фискалната експанзия.  Професорът посочва, че инфлацията би била още по-голяма, ако не бяха замразени цените на горивата и на някои продукти и ако  Народната банка на Сърбия не поддържаше  фиксиран валутен курс.  Това би могло да се промени през лятото, когато ще се договарят нови цени на газа, които вероятно ще бъдат много по-високи от  сегашните.  Също така, когато изтече периодът на замразяване на цените на някои продукти, може да се очаква , че те ще се върнат на пазарното ниво, казва Арсич. Той отбелязва, че замразяването на цените се отразява на  държавните финанси, тъй като се трупат загуби в държавните предприятия.

Народната банка на Сърбия  прогнозира, че през  второто тримесечие цените ще започнат да падат, но според Арсич  ескалацията на войната в Украйна и санкциите на Запада срещу Русия, както и забраната за износ на някои суровини ще доведат до продължаване на ръста на цените и преминаване на инфлацията над 10 процента, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
886 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Hare Krishna

2022.03.24 | 13:40

1
По-добре са от нас, пък който кво ще да казва ! И в Африка са по-добре

Добави коментар

Водещи новини