Най-много чуждестранни туристи през февруари са пристигнали в Турция от България

  • 22 март 2022 12:50

  • 1042
  • 0
Най-много чуждестранни туристи през февруари са пристигнали в Турция от България
© Novini.bg

Броят на чуждестранните туристи в Турция в последно време се увеличава. През февруари са били регистрирани 1,54 милиона чуждестранни туристи, които са посетили страната, което е със 186 процента повече спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на министерството на културата и туризма на Турция, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз".

Най-много туристи са посетили мегаполиса Истанбул - 956,5 хиляди. 

Срив и бедност: Как турската лира стана "лиричка" дори според Ердоган

На второ място по брой на посещения от чуждестранни туристи е северозападният граничен град Одрин, който е популярна дестинация за еднодневни пътувания най-вече за българи. Общо 181 665 чужденци са били в Одрин миналия месец.

На трето място се нарежда средиземноморският курорт Анталия, посетен от близо 132 хиляди туристи от чужбина. 

Най-много чуждестранни туристи през февруари са пристигнали от България и Германия (8,3 процента или по 128 000 хиляди души), следвани от туристите от Иран (120,5 хиляди), предаде БТА.

Турските хотелиери в момента следят с тревога развитията в Украйна, тъй като войната вероятно ще окаже много негативно влияние на туристическия бранш на Турция. Миналата година в Турция пристигнаха 4,6 милиона туристи от Русия и 2 милиона украинци, като руснаците са били най-многобройната група на чуждестранните туристи в страната, а украинците са се наредили на трето място по този показател. 

През 2019 г. (преди пандемията от КОВИД-19) в Турция пристигнаха 45 милиона чуждестранни туристи. През 2020 г. страната бе посетена едва от 12,7 милиона чуждестранни туристи, а миналата година от 30 милиона (през 2021 г. приходите от туризъм възлязоха на 24,5 милиарда долара). 

В началото на тази година министерството на културата и туризма на Турция обяви, че има за цел през 2022 г. приходите от туризъм да възлязат на 35 милиарда долара.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини