Срив и бедност: Как турската лира стана "лиричка" дори според Ердоган

  • 22 март 2022 10:23

  • 6066
  • 0
Срив и бедност: Как турската лира стана "лиричка" дори според Ердоган
© Novini.bg

Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреттин Небати увери, че правителството много добре знае как да се справи със скока на цените, който през февруари достигна 20-годишен максимум на годишна база, и че е въпрос на време високата инфлация да бъде преборена.

Дори и президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче неволно открои обезценяването на турската национална валута в последно време, наричайки я преди няколко дни с умалителна форма. Само "200 лирички", каза Ердоган, ще струва преминаването на автомобил през новооткрития мост над Дарданелите, а думите му предизвикаха множество коментари. 

"Да ни е честита новата валута "лиричката", написа в Туитър Мюрсел Албан, депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия. "Не е кораб, а корабче. Не е лира, а лиричка", добави той, задавайки нова тема в Туитър с хаштаг #liracik (лиричка), към която се присъединиха и други потребители на социалната медия. 

"Това, което (Ердоган) нарича 200 лирички, е 5 на сто от минималната заплата", коментира потребител с профил Йозгюр Айдън. 

Изчислението му е почти точно - от началото на 2022 г. минималната заплата в Турция бе увеличена с 50 процента на 4250 турски лири, а 5 процента от нея се равняват на 212,5 турски лири. 

Други потребители в Туитър отбелязаха, че 200 лири всъщност е най-високата купюра на турската национална валута, а за "лирички" могат да говорят само хора, които разполагат със значителни финансови средства, като например тези, които получават заплата от 100 хиляди "лирички", намеквайки за президента Ердоган. 

Опозиционният в. "Сьозджу" илюстрира в понеделник огромното обезценяване на турската лира, като публикува стойността на една банкнота от 200 турски лири, съизмерена в щатски долари през 2009 г. и през 2002 г. Докато преди 13 години стойността на лирата се е равнявала на 125 долара, днес тя струва едва 13,5 долара, пише вестникът.

Турската телевизия съветва как да си приготвим храна от боклука, защото парите не стигат

"Ние сме сред онези, които най-добре знаят как инфлацията да бъде победена. Тези дни ще отминат", увери през уикенда министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати, цитиран от в. "Хюриет". "Ние сме представители на силна държава. Не превиваме врат пред трудностите", каза още той на митинг на управляващата партия в Шанлъурфа, Югоизточна Турция.

През февруари годишната инфлация в Турция превиши 54 процента, най-високото равнище от 2002 г. насам, но икономисти предричат, че увеличението може да достигне до 70 процента през следващите месеци в резултат на последиците от войната в Украйна, отбелязва в. "Дейли сабах". Само през тази година лирата е изгубила 11 процента от стойността си спрямо долара.

На фона на скока на цените нараства и общественото недоволство - през последните дни на различни места в страната бяха организирани протести. В окръг Самсун се състоя митинг, организиран от Конфедерацията на синдикатите на държавните служители (КЕСК), с участието на всички синдикати от черноморския район, информира в. "Йеничаг". Протестна демонстрация - в окръг Маниса - проведе и друга конфедерация на профсъюзи на работещите в публичния сектор, а в Денизли фермери излязоха на протест с трактори срещу високите цени на нафтата и торовете.

Противно на класическите икономически теории, турският президент настоява, че високите лихви насърчават инфлацията, и оказва натиск върху централната банка да поддържа ниски лихвените проценти. През последните три последователни месеца обаче финансовата институция остави непроменен основния си лихвен процент, който в периода от септември до декември миналата година понижи постепенно от 19 на 14 процента.

В опит да ограничи скока на цените правителството предприе редица мерки - намали ДДС на основните хранителни продукти от 8 на 1 процента, понижи ДДС за електричеството за битови нужди и напояване в земеделието от 18 на 8 процента, промени тарифите за тока на домакинствата с ниско потребление и осигури държавна помощ за четири милиона домакинства, за да се справят с високите сметки за ток и газ. От януари фактурите за енергия скочиха с над 50 процента за домакинствата и с близо 130 процента за бизнеса.

Правителството обаче уверява, че е способно да се справи с ръста на инфлацията.

През декември Анкара успя да стабилизира лирата чрез подкрепена от правителството схема, която защитава депозитите в турска национална валута. 

Турските власти започнаха да проверяват цените на храните след намаляването на ДДС

Според финансовия министър Небати схемата помага за задържането на курса на лирата на "стабилно и предвидимо равнище". Пред инвеститори в Кан, Франция, миналата седмица, той прогнозира, че инфлацията ще започне да отслабва от лятото и добави, че Турция е решена да я сведе до едноцифрени стойности до юни 2023 г., когато в страната ще се проведат редовни президентски и парламентарни избори.

Несъмнено това обещание е и залог за представянето на вота на Ердоган и неговата партия, чиято подкрепа, според скорошно проучване на агенция О Ре Дже (ORC), бележи почти ежемесечен спад през последната година. Според представените данни подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието се е свила от 36,8 на 28,1 процента в периода от февруари м.г. до март т.г.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини